Print this page

ESET zastavuje predaj produktov novým zákazníkom v Rusku aj v Bielorusku Ilustr. foto: ESET

V reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu spoločnosť ESET dnes oznámila, že zastavuje predaj produktov novým zákazníkom v Rusku a Bielorusku. Rozhodnutie sa týka domácich používateľov, firiem aj organizácií, informuje spoločnosť v tlačovej správe.

Predaj vládnym inštitúciám bol prakticky zakázaný už v roku 2016, keď ruská vláda zaviedla také daňové pravidlá, legislatívu a certifikačné procesy, ktoré zvýhodňovali miestnych dodávateľov.

Spoločnosť ESET tiež poskytne humanitárnu pomoc. Nadácia ESET vytvorila fond na pomoc občanom Ukrajiny, do ktorého vložila 500 000 eur. Tieto prostriedky sa využijú na priamu pomoc a ako dar mimovládnym organizáciám Nadácia INTEGRA a UNICEF. Spoločnosť ESET tiež spustila zamestnaneckú zbierku a povzbudzuje svojich zamestnancov, aby sa aktívne ako dobrovoľníci zapojili do humanitárnych aktivít a na tento účel im poskytne dodatočný priestor v rámci pracovného času. ESET zabezpečuje aj pomoc zamestnancom svojho ukrajinského obchodného partnera a ich rodinám, ktorým poskytuje ubytovanie a finančnú podporu.

Spoločnosť ESET poskytuje bezpečnostný výskum viacerým svetovým a európskym organizáciám, ktoré sa snažia riešiť a zmierniť kybernetické hrozby vyplývajúce z vojny na Ukrajine. "Našim poslaním je ochrana a vytváranie bezpečnejšieho digitálneho sveta prostredníctvom unikátnej telemetrie a expertízy. Naši výskumníci neustále monitorujú digitálne hrozby v súvislosti s prebiehajúcim konfliktom. Už 23. februára oznámili objavenie nového škodlivého kódu HermeticWiper, ktorý v predvečer ruského vojenského útoku na Ukrajinu napadol ukrajinské ciele a vymazával dáta na kompromitovaných zariadeniach. V nasledujúce dni naši výskumníci publikovali varovanie pred podvodnými zbierkami snažiacimi sa zneužiť vojnu na Ukrajine a taktiež informovali o ďalších zisteniach týkajúcich sa kybernetických útokov na Ukrajine," informuje spoločnosť.

"Aby sme našu reakciu ešte posilnili, upgradujeme bezpečnostné riešenia ohrozeným organizáciám v zóne konfliktu, susedným štátom, ako aj štátom podieľajúcim sa na medzinárodnej reakcii, ktoré by sa mohli stať cieľom kybernetických útokov. Našim novým aj existujúcim zákazníkom tiež globálne ponúkame možnosť bezplatne pridať našu novú ochranu pred zero-day hrozbami – ESET Dynamic Threat Defence."