Print this page

Ukrajinka našla fotky svojich detí na ruských propagačných billboardoch (FOTO) Zdroj: Kherson.ru

Ukrajinka Anna Pasičniková v máji na sociálnej sieti zverejnila vlastnoručne zhotovené fotografie detí - svojho syna a jeho kamarátky - v košeliach zdobených typickou ukrajinskou výšivkou. Urobila tak na podporu ukrajinskej armády. Teraz zistila, že sa jej snímky objavili na billboardoch v okupovanej Chersonskej oblasti, kde ich okupačné úrady použili na propagáciu pripravovaného referenda o pripojení k Rusku. Na prípad upozornila ruská redakcia BBC.

Instagram annapasikphoto

 "S Ukrajinou v srdci. Ďakujeme ozbrojeným silám Ukrajiny. Sláva Ukrajine," písala autorka snímok, ktorá je profesionálnou fotografkou a živí sa predajom svojich prác prostredníctvom fotobank. "Deti prosia o podporu Ukrajiny," napísala v popise k jednej snímke s národnou symbolikou.

Potom sa ale rovnaké snímky objavili na billboardoch v okupovanom Chersone s nápismi "Rusko je tu navždy!", "Cherson - naveky s Ruskom" a "Cherson je ruské mesto". Anna spoznala svoje snímky, len za chrbtom detí sa objavila ruská vlajka.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Anna Pasichnik (@annapasikphoto)

"Rozhodla som sa fotografovať naše deti. Ukrajinské deti. Nie nejaké v štúdiu, ale deti, ktoré si skutočne všetko vážia, spievajú ukrajinské pesničky. Aby to bolo o Ukrajine. Nešlo ani o peniaze. Hlavne som chcela, aby to boli ukrajinské deti, ukrajinskí ľudia, ukrajinská príroda," povedala BBC. "Všade som písala: 'Ukončite vojnu'," dodala.

Sériu snímok so synom Jaroslavom a jeho kamarátkou urobila k 15. máju, kedy Ukrajina oslavuje deň národnej výšivky. Zašla k príbuzným na dedine, cestou uvidela kvitnúce repkové pole, ktorého žltá farba spolu s modrým nebom tvorila ukrajinskej farby. Niekoľko snímok potom zverejnila v databáze Shutterstock.

To, že jej snímky boli použité na billboarde s ruskou propagandou, sa Anna dozvedela na diskusnom fóre fotografov.

"Bolo mi z toho zle. Plakala som. Chcela som sériu zmazať, nemať s tým nič spoločné. Ale potom som si to rozmyslela: čo keď to odstránim a potom budem musieť dokazovať, že sú to moje fotografie," vysvetľuje a zdôrazňuje, že keby vedela, že si jej snímky kúpi Rusko, nepredala by ich ani za nič.

"Nechápu, že siahli na to, čo je nám sväté," zdôraznila. "Sú to naše deti, za ktoré bojujeme, sú naša budúcnosť. A nič také, ako je naša výšivka, nemajú. Je to náš genetický kód. Oblečieš si ju a cítiš sa najkrajšia!"

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Anna Pasichnik (@annapasikphoto)

Cherson ruské vojská obsadili na začiatku marca. Tri podobné billboardy s deťmi sa objavili najneskôr 18. júla, na dvoch Anna spoznala svoje snímky. V stredu o tom napísala na sociálnej sieti a ozvali sa jej ľudia z okupovaného Chersonu, ktorí jej ďakovali za odhalenie príbehu. Pasičniková natočila video s oboma deťmi vo vyšívaných košeliach, aby definitívne spochybnila propagandistický billboard.