Print this page

Že peniaze a humor nejdú dohromady? JANOLYTIK dokazuje, že to funguje (VIDEO) Foto: Slovenská sporiteľňa

Online projekt Slovenskej sporiteľne a známeho stand-up komika vysvetľuje aktuálne ekonomické fenomény cez dáta, komentáre analytikov a dodáva im štipku stand-upového humoru. Získal si už státisíce priaznivcov.

Mám si zobrať hypotéku hneď, alebo bude lepšie počkať a aj po 30-tke bývať v detskej izbe? Prečo zdražel slovenský chlieb o desiatky percent viac ako ten rakúsky? Sú bohatší zadaní ľudia alebo tí single? Nový projekt JANOLYTIK nie je len o analýzach, ale aj o objavovaní zaujímavostí či prekvapivých súvislostiach, nad ktorými sa človek bežne nezamýšľa. Spojením expertov najväčšej banky s ľahkým a trefným humorom stand-upistu Jána Gorduliča vznikla vlani na jeseň show JANOLYTIK, ktorá vtipne a zaujímavo rozoberá bežné starosti bežného Slováka. No nebojí sa ísť ani do kontroverznejších tém finančného sveta. Vysvetľuje napríklad, prečo je lepšie nebrať si zbytočné úvery, či to, aký je skutočný dôvod rastu sadzieb na hypotékach.
 
 „Hoci sa ekonomika a peniaze denne týkajú každého z nás, vo finančnej gramotnosti obsadzujeme v rámci EÚ nelichotivé pozície. Chceme o peniazoch hovoriť zaujímavo a zrozumiteľne, nie cez poučky a teórie. Zároveň potrebujeme trošku “povoliť kravatu”, preto sme do projektu zapojili Jána Gorduliča a nášho mladého bankového analytika Mateja Horňáka,“ hovorí Štefan Frimmer, šéf korporátnej komunikácie Slovenskej sporiteľne.

„Odkedy som si prečítal Freakonomics, zistil som, že ma baví ekonómia a vďaka ľuďom ako Matej Horňák sa o tento koníček viem podeliť s tisíckami ľudí. Myslím si, že tak ako by sme mali ovládať základy matematiky, fyziky a geografie, mali by sme mať prehľad aj v téme ekonomického diania, pretože peniaze a vzťahy na nich založené hýbu svetom,“ dodáva Jano Gordulič.

Experti na obraze

Projekt Janolytik pravidelne každé dva týždne prináša aktuálne témy, ktoré komentujú dvaja hostia. Slovenská sporiteľňa sa do produkčného tímu relácie rozhodla nasadiť svojich špičkových odborníkov z analytického tímu. Diváci sa najčastejšie stretávajú s ekonómom Matejom Horňákom, ktorý je pravidelným hosťom. Aj vďaka Janolytikovi sa stal v roku 2022 najcitovanejším bankovým analytikom na Slovensku.

Najčastejším hosťom Jána Gorduliča je Matej Horňák, ktorý bol v roku 2022 najcitovanejším bankovým analytikom na Slovensku.

Okrem Horňáka sa v projekte objavili aj hlavná ekonómka banky Mária Valachyová a ekonóm Marián Kočiš. Hosťami boli tiež energetický expert Ján Pišta, Ivana Molnárová, ex CEO Profesie, bývalý profesionálny cyklista a úspešný podnikateľ Peter Velits či renomovaný sociológ Michal Vašečka. Ten napríklad vysvetľuje, prečo je rozumnejšie vo voľbách dať hlas ľuďom, ktorí niečo vedia a nemusia nám byť až takí sympatickí, no budú vedieť riadiť krajinu. „Mnohí charizmatickí ľudia sú potenciálne psychopati,“ hovorí v 9. diele JANOLYTIKa Vašečka.

Státisíce oslovených divákov

O tom, že ekonómia a financie okorenené prvkami stand-upu dokážu vytvoriť funkčný content pre brand a zároveň zaujať mestského mladého diváka, svedčia aj čísla. Prvých desať dielov malo 1,5 mil. impresií, 400 000 prehratí s dopozeranosťou nad 50 %. Ďalších až 5 000 ľudí si Janolytika pravidelne vypočuje ako podcast. Za svoj úspech show Janolytik vďačí mediálnej podpore portálu Aktuality.sk a taktiež univerzálnosti formátu, ktorý umožňuje distribúciu cez ďalšie kanály ako Youtube či streamovacie platformy. „Čísla ukazujú, že Janolytik zaujal široké a najmä mladšie publikum. Výsledky nás príjemne prekvapili a projekt zatiaľ napĺňa naše očakávania,“ hodnotí Štefan Frimmer. Relácia celkovo výrazne podporuje brand Slovenskej sporiteľne ako banky, ktorej záleží na budúcnosti.

Silný tím v pozadí

Za produkciou úspešnej relácie okrem Slovenskej sporiteľne stoja aj agentúry DIVINO, Nice Try a Wavemaker. „Janolytik si po produkčnej stránke vyžaduje úzku spoluprácu niekoľkých tímov. Zatiaľ čo produkciu videa zabezpečuje spoločnosť Nice Try, koordinácia relácie a jej PR vzniká pod taktovkou Brand Hub tímu Slovenskej sporiteľne a našej agentúry DIVINO, v ktorej sa staráme aj o textový a vizuálny obsah. Relácia sa nakrúca v centrále najväčšej banky, divák môže v pozadí autenticky vidieť pracujúcich bankárov. Pravidelnú podporu a vyhodnocovanie sledovanosti má na starosti mediálna agentúra Wavemaker,“ objasnila Simona Mištíková, managing director agentúry DIVINO. 
Foto. Slovenská sporiteľňa 
„Snažíme sa dlhodobo budovať funkčné, natívne a obsahovo atraktívne formáty najmä pre mladšiu cieľovú skupinu, ktorá banku vníma trochu inak. Relácia Janolytik je len jedným z týchto projektov Slovenskej sporiteľne. Chceme prinášať zrozumiteľné, ľahké a do každodenného života použiteľné informácie, ktoré budú pre ľudí zároveň zábavné,” dodáva Štefan Frimmer, šéf korporátnej komunikácie Slovenskej sporiteľne.
 
„Janolytik ma učí ísť na humor inak. Veľká banka, veľké témy, pri ktorých je dôležité používať správne slová, ma nútia trošku spomaliť. Aj tak sa však snažím kde-tu presadiť hravosť a mne prirodzený ironicko-cynický pohľad na svet. Ďakujem bankárom a kreatívcom, že mi to dovolia,“ hovorí Gordulič.

Všetky epizódy Janolytika nájdete tu.