Erik Tomáš: Ospravedlňujem sa, uberiem plyn

Erik Tomáš: Ospravedlňujem sa, uberiem plyn

Riaditeľ komunikačného oddelenia Úradu vlády Erik Tomáš dnes poslal novinárom list, v ktorom sa vyjadruje ku kauze zrušenia udeľovania Maliny. Tú mal podľa rozhodnutia poroty dostať pri tohtoročnom udeľovaní ceny Hovorca roka. List zverejňujeme v nezmenenej podobe.

 

 

 

Vážení kolegovia,

posledné dni boli najťažšími v mojej profesionálnej kariére. Ak by som bol človek, ktorému sú veci ľahostajné, mohol by som nad anketou Hovorca roka mávnuť rukou a rovnako tak nepísať tento list. Bol som presvedčený, že všetky veci, ktoré s mojím tímom robíme, robíme správne a ohlasy, ktoré od Vás prichádzali v podobne ocenenia zmeny štýlu komunikácie predsedu vlády SR Roberta Fica oproti predchádzajúcemu obdobiu, nás v tom utvrdzovali. Spred kamier sa stratili konfrontačné súboje a osobné invektívy a boj o korektnosť informácií sa presunul tam, kde patrí, teda do zákulisia. A tu vzniklo jadro celého problému. Vždy som sa pri tejto komunikácii snažil držať len argumentov, ale niektorí z Vás už moju snahu považovali za prekročenie hranice, za ktorú by nemal komunikátor ísť. Ako som pochopil, toto bol aj dôvod, pre ktorý som mal dostať anticenu hovorca roka - Malinu. Hádam nikto nespochybňuje, že kontrola mediálnych výstupov je súčasťou našej práce a v prípade, že zistíme faktické pochybenie či tendenčnosť v niektorom médiu, musíme na to upozorniť. Napriek tomu chcem využiť tento priestor a povedať, že ak som sa naozaj niektorých z Vás svojím prístupom dotkol, ospravedlňujem sa.

Pocit krivdy vzhľadom na odvedenú prácu síce vo mne zostal, ale po posledných udalostiach musím skonštatovať, že aj môj postoj k tejto nominácii vyznel malicherne. Asi najpresnejšie celú situáciu vystihol predseda AHS Ján Orlovský, ktorý mi po Made in Media party, okrem iného, napísal (dúfam, že sa nenahnevá, že budem z jeho e-mailu citovať): "Ty nie si "najhorší", ako si definoval. Práve naopak - si veľký profík, a preto si tam, kde si. Ale aj profík potrebuje spätnú väzbu. Je mi veľmi ľúto, že všetko, čo nasledovalo po vyhlásení nominácií, len utvrdilo "dojem", ktorý si porote vyčítal ako nedostatočný dôvod na udelenie titulu. Množstvo zásluh, ktoré máš, sú nesporné. Jedna "cena" preto nemôže ani len dúfať, že ich zatieni. Preto všetko, čo nasledovalo, bolo neadekvátne významu ceny."

Mimochodom, veľmi vtipne vystihol moje správanie sa aj môj obľúbený karikaturista Shooty v dnešnom vydaní denníka Sme.

Môžem Vás ubezpečiť, že bez ohľadu na to, či som Malinu dostal, alebo nedostal, spätná väzba ku mne dorazila, a to veľmi jasným spôsobom. Určite nechcem, ani nebudem nič meniť na precíznom obhajovaní korektných informácií v médiách, ale to, čo urobiť môžem, je "ubrať plyn." Väčšinu z Vás poznám osobne, o to viac mi záleží na korektných vzťahoch. A to nielen kvôli mojej súčasnej pracovnej pozícii, ale aj preto, že som bývalý novinár.
Ak tieto moje slová prijmete, budem rád. Ak si poviete, že prichádzajú neskoro, pochopím aj to.

S pozdravom

Erik Tomáš