Print this page

Shtoor končí. Prichádza Štúr

Známa bratislavská sieť kaviarní poslovenčila názov Shtoor na Štúr. Podľa informácií Omédiách.com spolu so zmenou názvu redizajnuje aj priestory kaviarní, ale nie radikálne. Historizujúca atmosféra ostáva. Spoločnosť informácie potvrdila.

 


So zmenou názvu Shtoor na Štúr sa mení aj logo kaviarní. Nové je vyrobené ručne. Základ tvorí čierna rytina s odtieňmi sivej a hnedej. V podobnom duchu sa mení v týchto dňoch aj vizuál kaviarní.
Ponuka kaviarní sa radikálne meniť nebude, väčší dôraz bude na používaní domácich produktov.

 

Staré logo "Shtoor"

 Nové logo "Štúr"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spoločnosť Štúrovci vznikla v roku 2010, keď v Bratislave bola otvorená jej prvá prevádzka - kaviareň na Štúrovej. V roku 2011 pribudla kaviareň na Panskej a v spolupráci s kníhkupectvom Martinus na Obchodnej ulici. Koncom minulého roka bola otvorená ďalšia kaviareň v nákupnom centre Cubicon, opäť s Martinusom. Vo vlastníckej štruktúre spoločnosti štúrovci sú Bohumír Vároš aj Miroslav Frindt a Ľubomír Bajaník, moderátori RTVS a spoločnosť Brandy. 

 

Foto: Štúr

Sieti kaviarní pod značkou Shtoor sa podarilo získať pozornosť efektívnym budovaním značky hlavne na sociálnej sieti. Shtoor vzbudila pozornosť neobvyklým spôsobom komunikácie, komunikuje výhradne štúrovskou slovenčinou. V štúrovskej slovenčine je nielen celá komunikácia v kaviarni – nápojový lístok, nápisy, oznamy, ale aj vtipné odkazy na facebooku. Archaický štýl tvorí nielen dizajn, ale aj ponuka. Spoločnosť má novú stránku na Facebooku Štúr Cafe.


Spoločnosť Štúrovci  pre Omédiách.com potvrdila zmenu názvu aj redizajn. Odpoveď prišla v štúrovčine:

Spoločnosť naša, ktorá meno Ludevíta Velislava Štúra od počjatku svojho ňesje, vždi jeho odkaz v úcťe velkej držala. Preto keď dopis od velikána tohto národa nášho začjatkom mesjaca dubňa sme obdržali, jeho obsah nás ňjelen poťešil náramňe, lež i posolstvo jeho za záväznô sme vzali. V lisťe tomto nás Ludevít Velislav prosí, bi menu jeho podobu pôvodnú sme prinavráťili. Dopis predmetní, v ktorom dôvodi svoje viratúva a rozhodnuťje toto osvetluje, v depoziťe spoločnosťi našej medzi inskripcijami najvzácňejšími sa nachoďí. Z obsahom jeho i posolstvom zákazňíkov našich i lud pospolití v dňoch najbližších oboznámime.

Keďže štíti vívesňje, z dôvodov viššje uveďeních vimeňiť sme sa prihotovali, prirodzenô nám prišlo i okrasi ostatňje osvježiť. Obrazi podaktorje sťeni kavjarňí našich i više ljet troch zdobili a zákazňíkom mnohím sa za dobu túto zunovali. Preto umelca vichíreného z Hornej zeme do Prešporku sme pozvali, bi kavjarňe naše ďjelami svojimi zušlachťil. Ten inšpiráciju v produktoch prírodňích, ktoré zákazňíkom našim podávame našjel. A tak motívi listu krjaku kávovjeho, či plodu višňe, jablka i broskiňe ňjelen v šťíťe vívesnom novom, ale i na obrazoch mnohích nájďeťe.

Posolstva spoločnosťi našej, ktorím pocťivosť, čerstvosť a víroba domáca od počjatku boli, zmeni tjeto ňijak sa ňedotkli. Umelec vítvarní v ďjele svojom dizajn počítačoví prácou rukoďjelnou nahraďil, čím vízdobu celú do súladu väčšieho s filozofiou našou uvjedol. A ak predsa len zmeni dáke sa uďjali, potom azda dôraz vačší na produkti v končinách našich od ňepamäťi sa nachoďjace ako med, mak či orechi spomenúť treba.