Print this page

Mango pobúrilo s "nacistickou blúzkou"

Kým pred niekoľkými týždňami sa módna značka Zara musela ospravedlňovať za hviezdu na pyžame, ktorá mnohým pripomínala židovský odev v koncentračnom tábore, dnes má podobný problém aj značka Mango.

 


Španielska módna značka Mango v aktuálnej kolekcii na webe ponúka bielu dámsku blúzku s jemným vzorom. Vzor tvoria malé čierne blesky, ktoré vyvolali kontroverzné reakcie. Mnohým pripomínajú skratku nacistických vojenských jednotiek SS.

Adela Banášová v relácii RTVSKritici na sociálnych sieťach písali sarkasticky v súvislosti s blúzkou ako o nacistickej móde "Naci Chic" alebo o blúzke Evy Braunovej. Následne o kolekcii, ktorá vyvolala kontroverzné reakcie, informovali viaceré médiá, napríklad haaretz.com, či Huffington Post.

Viacerí zákazníci upozornili nielen na podobnosť so znakom SS, ale aj na slogan, ktorý má Mango pri blúzke na stránke: „Chcem totálny vzhľad." Joseph Goebbels sa totiž v jednom zo svojich prejavov k davu pýtal, či chcú totálnu vojnu.


Odporúčame aj: Zara má blamáž – ponúkala tričko s hviezdou ako z holokaustu

Obchodný reťazec Mango má rovnakého majiteľa so Zarou, ktorá mala podobné škandál.

Mango na Twitteri vyjadrilo ľútosť nad konotáciami, ktoré blúzka vyvoláva a vysvetlilo, že blúzka je súčasťou širšej kolekcie, kde sú blúzky aj s lúčmi, slnkom a mesiacom.
Mango ponechalo blúzku v ponuke.