Print this page

Macko za LGBTI komunitu: Neplánujeme plytvať financiami na nezmyselnú kampaň Foto: un.org

"Ukazuje sa, že s čím agresívnejšou a neetickejšou kampaňou AZR prichádza, tým viac ľudí sa od nich dištancuje. A to dokonca aj vo vnútri jednotlivých cirkví," hovorí Macko.

 

 

Kým Aliancia za rodinu, ktorá bola iniciátorom blížiaceho sa referenda, zbiera prostriedky a snaží sa s kampaňou dostať do čo najviac médií, LGBTI komunita klasickú kampaň nechystá.
„Neplánujeme plytvať financiami na nezmyselnú kampaň k referendu, ktoré žiadnym spôsobom nemení súčasný právny stav. To platí nielen pre väčšinu, ale žiadny jeho výsledok, a teda ani odpoveď nie, nemôže priniesť žiadnu pozitívnu zmenu pre LGBTI ľudí na Slovensku," povedal pre Omédiách.com Martin Macko z Iniciatívy Inakosť, ktorý je zároveň podpredsedom Výboru pre práva LGBTI osôb Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť.

Zdroj: Povedzme nie nezmyselnému referendu

„Kampaň okolo referenda je často aj liberálnymi komentátormi prezentovaná ako zápas dvoch extrémistických táborov, ktoré do svojich konfliktov vťahujú celú spoločnosť. Tým, že sa do nej neplánujeme priamo zapájať, chceme ako organizácie presadzujúce práva LGBTI ľudí (Inakosť, jej členské organizácie, Dúhový PRIDE Bratislava, Q-centrum a pod.) ukázať, že nemáme najmenší záujem viesť "kultúrne vojny". Presadzujeme len praktické riešenia na uľahčenie života menšiny, ktoré nijak neobmedzujú a vôbec sa netýkajú práv väčšiny. Naopak je tu skupina ľudí, ktorá chce prostredníctvom referenda, presadiť svoje vnímanie sveta a spôsobu života na celú spoločnosť," hovorí Macko.

Dodáva že, ľudia z LGBTI komunity budú pokračovať v argumentácii, účasti na diskusiách a tak ako doteraz aj naďalej budú využívať aj sociálne siete a web na zdieľanie informácií a vysvetlenie postoja k referendu. „Pridáme sa aj k spoločnému stanovisku ľudskoprávnych organizácii, ktoré je dlhodobo známe: O ľudských právach sa nehlasuje," povedal Macko.

Odporúčame aj: Aliancia za rodinu ponúka za kampaňovanie výhry

V priebehu budúceho týždňa plánujú spustiť stránku s argumentmi a vysvetlením ich postoja.

„Ukazuje sa, že s čím agresívnejšou a neetickejšou kampaňou AZR prichádza, tým viac ľudí sa od nich dištancuje. A to dokonca aj vo vnútri jednotlivých cirkví. Médiá a odborníci sa venujú vyvracaniu bludov a mýtov šíriacich sa po sociálnych sieťach a letákmi, čo si doteraz vôbec nevšímali," hovorí Macko.

Upozorňuje aj na to, že ešte pred rokom by bolo nepredstaviteľné, že by toľko LGBTI ľudí bolo ochotných vystupovať v médiách, písať blogy o svojom živote a podobne.

Zdroj: Povedzme nie nezmyselnému referendu

Na sociálnych sieťach vzniklo množstvo iniciatív proti referendu.
Organizačný tím PRIDE dúhové Košice zhrnul svoje argumenty na stránke: Proti referendu.
Pravdepodobne najpočetnejší eventom na Facebooku je udalosť Bojkotujem referendum. Vznikla aj stránka Povedzme nie nezmyselnému referendu.