Print this page

Priemerný Slovák vlastní 6 vernostných kariet. Pozrite sa, aké najčastejšie Foto: Omédiách.com

Vyše 90 percent Slovákov vlastní vernostnú kartu, najviac ich ľudia využívajú v potravinárskych reťazcoch a v oblasti služieb, kde ich najviac lákajú zľavy na produkty alebo služby, vyplýva to z prieskumu agentúry GfK.

 

 

„Z prieskumu sme zistili, že deväť z desiatich Slovákov vlastní nejakú vernostnú kartu. V priemere ľudia vlastnia 5,9 kariet. Najčastejšie ide o vernostnú kartu potravinárskych reťazcov , ktoré vlastnia viac ako 4/5 zákazníkov," hovorí Barbora Hrapková Šlosárová, Sector Leader Consumer Goods&Retail zo spoločnosti GfK.

Na druhom mieste sa umiestnili karty do predajní drogérie a kozmetiky, ktorú vlastnia 2/5 opýtaných. Tretiu priečku obsadili vernostné karty lekární, ktoré vlastní jedna tretina opýtaných.

Aké výhody používatelia kariet najviac oceňujú?

Jedna tretina používateľov oceňuje hlavne zľavy na produkty a služby. Na druhom mieste je zbieranie bodov za nákupy, čo uviedla 1/5 majiteľov kariet. Nasledujú napríklad kupóny alebo poukážky za nákup, ktoré sú výhodou pre 1 z 10 opýtaných. Dvaja z piatich ľudí by kartu, ktorú používajú, odporučili aj svojim známym. Tí, čo ju nepoužívajú, majú buď pasívny vzťah k vernostným programom, alebo im ju ešte nikto neponúkol.

Prieskum uskutočnila spoločnosť GfK v novembri metodou CAWI (online) na vzorke 700 respondentov v Českej a Slovenskej republike.