Print this page

Najvyšší podiel reklamy mali Expres a Fun rádio Ilustr. foto: RTVS

Päť slovenských rádií odvysielalo takmer 200 tisíc reklamných spotov v celkovej dĺžke 1361 hodín vysielania, najviac.

 

 

Objem investícií do reklamy v 5 celoštátnych rádiách vzrástol v roku 2014 o 5,7 percenta a prekročil úroveň 70,5 miliónov eur. Vyplýva to z monitoringu reklamných výdavkov Ad Intelligence spoločnosti TNS Slovakia, ktorá vychádzaz cenníkvých cien*.

Rádio Expres a Fun rádio mali na celkovom reklamnom koláči každé približne tretinový podiel (36% Expres, 33% Fun). Medziročne podiel Expresu klesol (-3%) a podiel Fun rádia stúpol (5%). Poradie dopĺňajú rádio Jemné, Rádio Slovensko a Europa 2.

Podiel reklamy v rádiách

Najvyšší objem výdavkov do reklamy pripadol na rádio Expres, a to aj napriek tomu, že Expres zaznamenal medziročný pokles reklamných výdavkov o 5%. Fun rádio si medziročne polepšilo, keď dosiahlo nárast reklamných výdavkov o takmer 25 percent. Nárast zaznamenalo aj rádio Jemné (10%). Slovensko 1 medziročne pokleslo (-5%) a Europa 2 dosiahla približne rovnakú úroveň ako v roku 2013.

Prehľad rádií podľa výdavkov do reklamy

Celková dĺžka vysielacieho času využitého v prospech vysielania reklamy v roku 2014 poklesla o 6 percent, pričom tento pokles zapríčinil pokles reklamného času vo vysielaní rádia Europa 2 (-42%).

 

Prehľad rádií podľa počtu odvysielaných reklamných spotov a dĺžky odvysielaných spotov

 

Počet odvysielaných spotov medziročne narástol o 2%.

Najčastejšie rádiá vysielajú reklamu na autá

Najviac komunikovanou komoditou boli tradične osobné autá, za nimi nasledovala propagácia časopisov a podpora predaja supermarketov. Tabuľka nižšie uvádza desiatku najviac komunikovaných produktových segmentov v rádiách za rok 2014:

radia tns tab5

V rebríčku TOP 15 najväčších zadávateľov rozhlasovej reklamy sa umiestnili 4 obchodné reťazce (Billa, COOP Jednota, Lidl, Tesco) a 3 automobilky (Citroen Slovakia, Škoda Auto Slovensko, Porsche Slovakia (so značkami Audi, Seat, VW)).

*Monitoring reklamných výdavkov vychádza z oficiálnych cenníkových cien a nezohľadňuje bartre, bonusy a agentúrne provízie.