Print this page

Poslanci chcú zabrániť telefonickému obťažovaniu s bambusovými ponožkami Foto: bambuska.cz

Ponúkala vám dáma v telefóne hrnce, deku či bambusové ponožky. Tieto neželané telefonické ponuky by mala odstrániť novela zákona.

 


Poslanci NR SR Miroslav Kadúc (OĽaNO) a Juraj Droba (nezaradený) navrhujú zmeny v zákone o reklame a v zákone o ochrane spotrebiteľa. Tie majú zabrániť nevyžiadaným hovorom. A zvýšiť úroveň ochrany súkromia a informovanosti spotrebiteľa.

 

Poslanca Juraja Drobu priviedli k podaniu tejto novely zákona agresívne praktiky vybraných spoločností pôsobiacich na trhu telemarketingu a telesales: „Zneužívajú dobrotu a dôveru predovšetkým starších ľudí. Spôsob ich konania považujem za hrubý zásah do osobnej slobody občanov, ktorým volajú. Telesales samozrejme má svoje miesto a neberiem toto odvetvie ako paušálneho nepriateľa, ide však naozaj o to, aby sa v tomto biznise oddelilo zrno od pliev."

„Predávajúci bude mať povinnosť pri predaji tovaru alebo služby prostredníctvom telefónu oznámiť spôsob získania telefónneho čísla volaného, ktorý sa pre tento prípad považuje za spotrebiteľa. V druhom rade, zmena zákona má za cieľ zákaz šíriť reklamu telefónom bez predchádzajúceho výslovného súhlasu príjemcu reklamy - adresáta telefonickej reklamy, či prieskumu," povedal Miroslav Kadúc.