Kto je za stránkou mrzinasto.sk, ktorá má chrániť meno Váhostavu?

Kto je za stránkou mrzinasto.sk, ktorá má chrániť meno Váhostavu? Reprofoto hcslovan.sk

Komunikáciu v kauze Váhostav má na starosti hovorca spoločnosti Tomáš Halán a PR manažérka a hovorkyňa Druhej strategickej Michaela Kováčik Grendelová. Tá v rozhovore pre Omédiách.com hovorí o tom, ako v súčasnosti vyzerá krízová komunikácia spoločnosti a kto ju má na starosti.

 

 

Kto vymyslel stránku mrzinasto.sk?

Stránku pripravilo komunikačné a IT-oddelenie Váhostavu.

Čo s ňou sledujete?

Chceli sme spoločne s Facebookom a Twitterom vytvoriť kanál, ktorý by poskytoval overené a presné informácie k reštrukturalizácii. Zároveň sme v sekcii "pýtajte sa" chceli dať priestor ľuďom, aby sa pomocou online formulára mohli priamo nakontaktovať na Váhostav. Chceli sme osloviť najmä živnostníkov, ale aj zamestnancov Váhostavu, médiá a taktiež všetkých, ktorí sa o tému zaujímajú. Názov mal v prvom rade vyjadrovať náš úprimný názor, že nás mrzí, ako sa celý problém v spoločnosti vyeskaloval a zároveň podčiarknuť, že nie sme arogantní, ale uvedomujeme si a trápi nás, že tento proces je bolestný. Robíme však všetko pre to, aby sme spoločnosť zachránili a ďalej dávali prácu 1500 ľuďom, vrátane ďalším stovkám subdodávateľov, ktorí s nami pracujú.

Kto tvorí obsah?

Komunikačné oddelenie Váhostavu.

Ako hodnotíte reakcie na stránku?

V zásade sú kladné. Stránku, FB aj Twitter budeme postupne dopĺňať o ďalšie informácie, aktuality a postrehy.

Viacerí názov stránky vnímajú ako provokáciu. Čo na to hovoríte?

Očakávali sme kontroverzné reakcie. Uvedomujeme si, že názov mrzinasto.sk môže na ľudí pôsobiť rôzne, ale máme aj veľa pozitívnych odoziev. Myslím si, že ľudia ocenili, že sme vytvorili kanál, kde nájdu komplexné informácie. Navyše, názov je aj ľahko zapamätateľný. Inak, po naťukaní do okna vyhľadávača vás to prelinkuje na vahostav-restrukturalizacia.sk.

Podieľa sa na tejto komunikácii aj priamo Juraj Široký?

Na komunikácii s médiami sa zatiaľ nepodieľa, ale určite sleduje dianie a rovnako ako všetkých vo firme ho mrzí súčasný stav a prezentácia diania vo Váhostave.

Prečo ste v rámci krízovej komunikácie neodhalili vlastnícku štruktúru, ktorú sa snažia médiá odhaliť?

Vlastnícka štruktúra Váhostavu je jasná. Jej 100-percentným vlastníkom je Finasist a s., ktorý vlastní Druhá strategická, a.s. Tá má 6-tisíc akcionárov. Ako spoločnosť obchodovateľná na burze sa akcionárska štruktúra môže meniť každý deň.

Zverejnite ju?

My máme informáciu o akcionároch iba tesne pred konaním valného zhromaždenia.

 

Aké prostriedky krízovej komunikácie ste okrem stránky použili?

Okrem stránky sme vytvorili aj FB profil Váhostav - SK reštrukturalizácia a Twitter Vahostav-SK. Na FB sme dnes umiestnili aj prvé video s generálnym riaditeľom Mariánom Moravčíkom, ktorý bude postupne odpovedať na otázky ohľadne reštrukturalizácie a nevyhne sa ani tým najpálčivejším.

Napríklad máte vysvetľujúce stretnutia s novinármi?

Už niekoľkokrát sme usporiadali tlačovú konferenciu či neformálne stretnutie s novinármi, ktorí o nás píšu. Vydávame pravidelné tlačové správy, generálny riaditeľ aj hovorca spoločnosti na dennej báze komunikujú s novinármi. Zároveň sa nám však stáva, že niektoré médiá naše akcie ignorujú.

Plánujete použiť aj inzerciu?

Inzerciu zatiaľ neplánujeme použiť. Myslíme si, že by sa minula účinku a oveľa viac sa sústreďujeme na otvorenú a ústretovú komunikáciu.

Využívate v aktuálnej krízovej komunikácii aj služby nejakej PR agentúry?

Snažíme sa všetko zvládať v rámci kapacít Váhostavu a ostatných spoločností v portfóliu.