Iná krajina, iný zmrzlinový mrav - aké sú kde ceny a čudné príchute?

Iná krajina, iný zmrzlinový mrav - aké sú kde ceny a čudné príchute? Foto: FB Zmrzlina LuMi

Viac ako 70 centov za kopček zmrzliny? Kto sa nad tým pohoršuje, mal by sa porozhliadnuť do iných krajín. Líšia sa nielen ceny, ale aj chuťové zvyklosti, upozorňuje agentúra DPA a prináša príklady rôznych zmrzlinových kultúr vo svete:

 

 

Česká republika: V tradičnej cukrárni, ako je Ovocný Světozor v centre Prahy, stojí kopček zmrzliny 17 korún. Kto má chuť na niečo exotickejšie, zájde napríklad do francúzskej cukrárne Saint Tropez, kde stojí porcia 49 korún. V supermarketoch je naďalej obľúbená "ruská zmrzlina,"ktorá mnohým pripomína detstvo prežité v socializme.

Taliansko: V bašte zmrzlinového pôžitku záleží predovšetkým na tom, kde si človek "gelato" kúpi. Pri turistických atrakciách, napríklad v Ríme, musíte siahnuť podstatne hlbšie do peňaženky, ako v obytných štvrtiach. V Taliansku sa zvyčajne neobjednávajú jednotlivé kopčeky, ale druh zmrzliny. Cenu potom väčšinou určuje veľkosť pohára alebo kornútku. V priemere stojí jedna malá porcia, ktorá zodpovedá približne dvom kopčekom, približne 2,50 eura. V Ríme sa predáva zmrzlina celoročne, aj v zime.

Škandinávia: I keď tam ani v lete nebývajú poriadne horúčavy, sú Škandinávci zmrzlinou posadnutí. Je to ale drahší špás. Jeden kopček môže vyjsť v prepočte aj na viac ako 2 eura. Na pobrežnej promenáde v Osle si dokonca účtujú v prepočte 3 eura. Za ne ale dostanete poriadnu porciu. Obľúbenou špecialitou Nórov je zmrzlina zo sladkého drievka. Škandinávci ale experimentujú aj s inými exotickými druhmi. Majú napríklad bazalkovú s bielou čokoládou, olivovú alebo rebarborovú.

Odporúčame aj: Prieskum: Ktoré zmrzliny sú najobľúbenejšie na Slovensku?

Etiópia: V Etiópii je čerstvá zmrzlina stále ešte relatívne novým luxusom. V Addis Abebe, kde je kvôli značnej nadmorskej výške po väčšinu roka dosť chladno, zatiaľ existujú dva "zmrzlinové chrámy": Igloo a Bruno's. V oboch stojí kopček 25 Birr, čo je v prepočte približne euro. Na etiópskej pomery to je nehorázne veľa a zákazníkmi tak sú len vyššie vrstvy a cudzinci.

India: Jednou z najobľúbenejších kratochvíľ v indickej metropole Dillí je jesť zmrzlinu pri symbole mesta India Gate. Pojazdní zmrzlinári predávajú pomarančovú ľadovú drž za necelých 20 centov.

Turecko: V Istanbule stojí kopček zmrzliny tri líry (necelé euro). Špeciálne Kahramanmaraská zmrzlina, pomenovaná podľa juhotureckého mesta, stojí päť libier. Vyrába sa z ovčieho mlieka, cukru a salepového prášku, ktorý sa získava z lístkov orchidey. Predávajú je pouliční zmrzlinári v pestrom oblečení s dlhými lopatkami.

Francúzsko: Francúzske ceny zmrzliny sú medzi turistami povestné. U najlepších parížskych zmrzlinárov stojí kopček aj viac ako tri eurá. Napriek tomu sa pred renomovanými podnikmi, ako je napríklad Maison Berthillon na ostrove Île Saint-Louis, za pekného počasia tvoria dlhé rady. Mimo hlavné mesto sú ceny trochu priaznivejšie, ale aj tam sú ceny okolo dvoch eur za kopček úplne bežné.

Grécko: Zatiaľ čo v centre Atén stojí kopček aj 50 centov, na obľúbených turistických ostrovoch, ako sú Mykonos alebo Santorini, môže stáť až tri eurá. Všeobecne si ale Gréci, a tiež Cyperčania, na zmrzlinové kopčeky veľmi nepotrpia. Prednosť dávajú nanuku z kiosku. Dlhé rady sa pred zmrzlinovými stánkami zvyčajne netvoria.