Ako meniť veci k lepšiemu? Dajme priestor inšpiratívnym mladým ľuďom už dnes

Ako meniť veci k lepšiemu? Dajme priestor inšpiratívnym mladým ľuďom už dnes

Vzdelávanie je dlhodobo na Slovensku „achillovou pätou". Podľa súčasnej spoločenskej diskusie, je dnes ten správny čas otvárať témy školstva a vzdelávania, aby sa začali meniť veci k lepšiemu. V neziskovej organizácii LEAF sme presvedčení, že akákoľvek zmena sa začína od jednotlivca, ktorý má víziu a charakter na jej presadenie. Preto LEAF pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku vyhlásila LEAF AWARD.

LEAF AWARD je komplexné ocenenie mladých lídrov, ktorí sú už teraz pre okolie inšpiratívnym príkladom. Pri príležitosti 17. novembra, štátneho sviatku SR a Medzinárodného dňa študentstva sa budú oceňovať mladí ľudia a ich nápady, ktoré zrealizovali, ale aj tí, ktorí sa vo svojom okolí doteraz presadili zaujímavými iniciatívami a projektami. Alebo len jednoducho sú pre svoje okolie – v škole, v tíme či inej v komunite - zaujímaví. Do konca septembra bude mať verejnosť možnosť zapojiť sa a nominovať zaujímavé osobnosti študentov, ktoré poznajú zo svojho okolia.

LEAF AWARD je konkrétna ponuka podpory a rozvoja v odbornej oblasti, v oblasti možného mentoringu, finančnej alebo technologickej podpory. A pomoc, ktorú LEAF ponúka nie je len symbolická. Organizátori zaujímavých mladých ľudí a ich projekty podporia aj finančne v rozsahu tri až deväť tisíc euro.

Príbehy, ktoré hľadáme

Nominovaný môže byť každý výnimočný študent. Tipy a odporúčania na ocenenie sa môžu vzťahovať na jednotlivcov aj tímy. Kritériom pre nomináciu bude inšpiratívny príbeh alebo skutočnosť, ktorá môže viesť k inšpiratívnemu príbehu. Prinášame vám reálne príklady príbehov, ktoré sa môžu uchádzať o LEAF AWARD:

"Dievčaťom, ktoré už teraz vie, čo ju baví a nebojí sa vykročiť do neznámych vôd je Natália. Začala so vzdelávacími workshopmi pre študentov o osobnom rozvoji a pokračovala v koordinovaní projektu „Čítame spolu". Vďaka nemu číta viac detí, rozvíja si fantáziu, slovnú zásobu a premýšľa o životných hodnotách. Rozbehnutú Natáliu to na toto leto zavialo do Juhoafrickej republiky, kde vďaka neziskovej organizácii LEAF získala štipendium na letný program African Leadership Academy. Cieľom tohto programu je práve budovať praktické zručnosti budúcich lídrov a rozvinúť potenciál jej osobnosti."

"Vo svojich 15tich rokoch vydal Jozef svoju prvú Android aplikáciu, zorganizoval prvý event a pomáhal rozbehnúť prvý start up. Ambiciózne napredujúci gymnazista je poháňaný vpred mentorom z programu LEAF Talent guide. Vďaka tomu sa Jozef naučil analytickejšiemu spôsobu rozmýšľania. Teraz zvažuje a prehodnocuje každý krok."

Ela spieva, píše si vlastné texty a komponuje hudbu. Podieľa sa na organizácii Dobrého trhu a TalentGuide jej nedal to čo chcela ale to čo potrebovala. Možno si dnes naši rodičia alebo učitelia myslia, že umenie nemôže byť zdrojom spoľahlivej budúcnosti a občianska angažovanosť nemá bezprostredný význam. LEAF však chce pomáhať písať inšpiratívne príbehy ľudí, ktorí majú svoj sen a pre svoj sen sú schopní a ochotní niečo spraviť aj v tejto oblasti.Bez ohľadu na to v akej oblasti človek vyniká, môže sa dlhodobo stať prínosom pre komunitu ľudí či spoločnosť len ak je zároveň aj charakternou osobnosťou, má ambíciu aktívne a podnikavo meniť veci okolo seba, práve preto je potrebné sa aj občiansky angažovať.MAKOVICE majú úprimné srdcia plné dobra, hlavy plné nápadov, chcú byť aktívnymi lídrami a angažovanými občanmi. Napríklad ako ELA

Ďalšie príbehy mladých inšpiratívnych ľudí nájdete tu: http://award.leaf.sk/nominacie/

Prečo písať o budúcich osobnostiach Slovenska?

Písať o LEAF AWARD znamená meniť vnímanie o Slovensku. LEAF AWARD nie je len o mladých, je o reálnych projektoch, ktoré zasahujú spoločnosť a o vízii, ktorú majú mladí ľudia o krajine, v ktorej žijeme. Vytvorenie priestoru pre tieto osobnosti dnes, znamená lepšie Slovensko zajtra.

Čo je organizácia LEAF ?

Nezisková mimovládna organizácia vznikla s cieľom rozvíjať mladých ľudí s potenciálom vyrásť na osobnosti, ktoré v sebe budú spájať hodnoty charakternosti, excelentnosti, líderstva a občianskej angažovanosti. Organizácia svojimi aktivitami a programami vytvára priestor pre písanie inšpiratívnych príbehov mladých ľudí. Víziou LEAF je kvalitnejšie Slovensko a vo svojich programoch sa preto zameriava na vzdelávacie, rozvojové a podporné programy pre jednotlivých študentov a mladých profesionálov.

LEAF ako svoj najväčší projekt pripravuje na Slovensku otvorenie medzinárodnej strednej školy LEAF ACADEMY. Jej zámerom je poskytovať svetovú kvalitu vzdelávania pre talentovaných študentov bez ohľadu na socioekonomické podmienky, z ktorých pochádzajú. Škola bude pripravovať budúcich lídrov primárne pre oblasti biznisu a verejnej správy.

Medzi ďalšie programy neziskovej organizácie patrí organizovanie medzinárodných letných kempov, program mentoringu TalentGuide, či zahraničné štipendiá pre nadaných stredoškolákov. Pre učiteľov organizácia ponúka program individuálneho rozvoja a možnosť zahraničných stáži. Zároveň vytvára stáže a pracovné príležitosti na Slovensku pre Slovákov žijúcich v zahraničí, aby boli prepojení s krajinou, kde sa narodili a vyrastali. A pre mladých profesionálov pripravuje Program expertného dobrovoľníctva, pomocou ktorého sa môžu ďalej rozvíjať.

Koho kontaktovať v prípade záujmu a ďalších otázok

Miro Kocúr - manager projektu LEAF AWARD
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., tel.: +421 908 152 191

Matúš Švirloch - PR a marketing LEAF
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., tel.: +421 905 184 184

Viac informácií na: www.award.leaf.sk, www.leaf.sk