Čo dostávajú na Valentína Slováci a čo Česi a s čím určite nezabodujete?

Čo dostávajú na Valentína Slováci a čo Česi a s čím určite nezabodujete? Ilustr.foto z filmu Absolvent

Ako je to s fľašou alkoholu na Valentína, kyticou či romantickou večerou?

 

 

Sviatok zamilovaných sa oslavuje viac na Slovensku ako v Česku. Slováci pri tomto sviatku nezabúdajú ani na deti.
Sviatok svätého Valentína, pripadajúci na 14. februára, si pripomenie 66% Slovákov, v Česku to bude 56% opýtaných. Darčeky však nakupujú na oboch strany rieky Moravy rovnaké – vedú sladkosti, čokoláda, kvetiny, alebo pozvanie na romantickú večeru. Podobne je to aj s utrácaním – na Slovensku je ochotných 39% z nás dať za darček od 5 do 10 eur a až 47% z opýtaných aj viac. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v januári uskutočnila spoločnosť Dunnhumby pre Tesco na vzorke 1500 respondentov.

Čo nakupujeme ako darček na Valentína?
V prvom rade sladkosti (Slováci 67%, Česi 57%), kvety (muži SR 55%, muži ČR 60%), alebo pozývame partnerov na romantickú večeru (na Slovensku 17%, v Česku 25%).

Prieskum ukázal, že na Valentína nekupujeme každý rok to isté - 79% Slovákov a 77% Čechov darčeky obmieňa. Napriek tomu, že inšpiráciu čerpajú aj z internetu (17% Slovákov a 22% Čechov), 91% radšej osobne nakupuje v kamennom obchode (Česi 86%).

Darček kupujú ľudia už skôr. Najčastejšie už týždeň pred Valentínom

O čom Slováci a Česi snívajú?

Napriek tomu, že zaľúbení Česi a Slováci si kupujú klasické darčeky, túžia aj po iných veciach. Napríklad muži na Slovensku by ocenili ako darček knihu (18%), alebo sladkosti (17%), naproti tomu muži v Česku si najviac prajú fľašu alkoholu (26%), alebo romantickú večeru pri sviečkach (19%). Ženy v oboch krajinách v tom majú jasno: najviac túžia po kvetinách (Slovenky 26%, Češky 27%) a romantickom pobyte (Slovenky 23%, Češky 20%).

S čím nezabodujete?

U žien je na prvom mieste hotovosť, nerado by ju dostalo 30% Sloveniek a 36% Češiek. Na druhom mieste je fľaša alkoholu, nepotešila by 33% slovenských žien a v Česku 19% žien. S hotovosťou neuspejeme ani u mužov, uviedlo to 26% Slovákov a 21% Čechov. Druhé miesto v neúspešnosti u mužov získali kvetiny – nepotešili by 17% mužov na Slovensku a 19% Čechov.

Valentín nielen pre zaľúbencov

Aj keď väčšina opýtaných (86% Slovákov a 92% Čechov) myslí pri nákupe darčekov hlavne na svojich partnerov, až tretina Slovákov (35%) a štvrtina Čechov (24%) myslí aj na svoje deti. Štatisticky vedú prirodzene ženy, deti obdarováva 45% slovenských žien a 32% českých žien.