Print this page

Po 20 rokoch prvýkrát rástli príjmy z predaja hudby Ilustr.foto: RTVS

Vysoký rast príjmov zo streamovania hudby pomohol vlani zvrátiť takmer 20 rokov trvajúci pokles globálnych príjmov z predaja.

 

 

Príjmy z predaja hudby v digitálnom formáte potom prvýkrát prekonali príjmy z predaja hudobných nosičov. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Medzinárodná federácia fonografického priemyslu (IFPI). Celosvetové príjmy z predaja hudby sa vlani zvýšili o 3,2 percenta na 15 miliárd dolárov.

"Po dvoch desaťročiach takmer neprerušeného poklesu sme boli v roku 2015 svedkami významného míľnika pre nahrávací priemysel: merateľného rastu príjmov celosvetovo; konzumácia hudby všade vyletela nahor; a digitálne príjmy prekonali prvýkrát príjmy z fyzických formátov," povedala generálna riaditeľka IFPI Frances Mooreová. Dodala, že výsledky ukazujú, že hudobný priemysel sa prispôsobil digitálnemu veku a stal sa silnejší a múdrejší.

Príjmy z digitálneho predaja hudby vlani stúpli o 10,2 percenta na 6,7 miliardy USD a pomohli vyrovnať pokles predaja na fyzickom hudobnom trhu, kam patrí predaj hudobných nosičov ako CD, DVD a vinylových platní. Na celkovom predaji majú tak teraz príjmy z digitálneho predaja podiel 45 percent a príjmy z predaja fyzických nosičov 39 percent.

Príjmy zo streamovania stúpli o 45 percent na 2,9 miliardy USD, čo je takmer polovica celkových príjmov z predaja digitálnej hudby. Záujem o tieto služby podporuje hlavne rozšírenie inteligentných telefónov. Podľa analytikov príjmy zo streamovania by už čoskoro mohli prekonať príjmy zo sťahovania hudby.

Najpredávanejším albumom sa vlani stala nahrávka 25 britskej speváčky Adele. Celkom sa jej predalo 17,4 milióna kópií. Na druhom mieste skončil Ed Sheeran a album X, ktorého sa predalo 3,5 milióna kópií, napísali agentúry AP a Reuters.