Kto je za kampaňou Kefírer, ktorá sa inšpiruje Hitlerom?

Print this page

Kto je za kampaňou Kefírer, ktorá sa inšpiruje Hitlerom? Foto: Kefírer

Jahodové, vanilkové ani biele mlieko s fúzikmi vodcu to asi nebude.

 


V susednej Českej republike je nová kampaň, ktorá sa inšpirovala Adolfom Hitlerom.
Na reklame je fľaša s vyobrazením, ktoré pripomína nacistického vodcu. „Čistá a dokonalá chuť. Obsahuje pouze nejlepší vybrané kultury. Výrazně zvyšuje koncentraci. Už po prvním požití se budete cítit jako nadčlověk," takto avizuje stránka čisto biely Kefírer. Podobne je to aj s príchuťami, napríklad jahodovou: „Jedná se o Kefírer obohacený chemicky ošetřenými jahodami, které byly s láskou vypěstovány našimi polskými farmáři. Velmi efektivně bojuje proti plynatosti."

Kontroverzná kampaň, ktorá prichádza v čase stupňujúceho extrémizmu, využíva paródiu a zveličovanie, odkazuje na vodcu, ríšu a ďalšie znaky pripomínajúce nacistickú ideológiu. 

Foto: Kefírer

Kampaň už podľa nákladov nevyzerá na to, že promuje nový mliečny produkt. Má len jeden bilbord a šíri sa hlavne na facebooku – cez kontroverzné slogany, narážky, ktoré vyvolávajú u mnohých pohoršenie a u iných pobavenie. Čím je zaručená výrazná viralita na sociálnych sieťach.

Hoci mnohí sa na nový produkt, avizované mlieko tešia, ide pravdepodobne o recesiu, prípadne teasingovú kampaň, ktorá má vzbudiť pozornosť na niečo úplne iné. U susedov s efektivitou takejto kampane majú dobré skúsenosti – pred desiatimi rokmi takto vznikol dokument s názvom Český sen. Bol o chovaní ľudí, ktorí sa tešia na zľavy v neexistujúcom supermakrete.

Súčasťou kampane Kefírer je aj parodický spot, ktorý vznikol z jednej sekvencie filmu o Hitlerovi. Ukazuje Hitlera, ako je nešťastný, že ho Tesco odmietlo. Nie každý vníma kampaň ako recesiu, mnohí do komentárov pridávajú rasistické, xenofóbne a antisemitské komentáre, ktoré nemajú ďaleko od obhajovania fašizmu.

Kampaň si však uťahuje aj s Andreja Babiša a jeho tzv. Čapího hnízda.

Foto: Kefírer


"Samotný názov a dizajn produktu je pre veľa ľudí kontroverzný, aspoň podľa nášho prieskumu. Jedným z našich cieľov je nájsť cestu, ako ľuďom priblížiť nie úplne populárny, avšak veľmi zdravý produkt. Náš produkt by mala sprevádzať aj ďalšie oznámenie, ale tá samozrejme príde až v správny čas, " povedal pre echo24.cz  anonymný správca stránky Kefírer.

Kto je za kampaňou nie je známe. Stránka Kefírer.cz vznikla len nedávno a údaje o adminovi sú vymyslené. Jediný viditeľný produkt, ktorý stránka reálne cez súťaž promuje, je online cestovka, ktorá ponúka zájazd do Bavorska.