Print this page

Vojna o krém na ruky: Spor českého a slovenského výrobcu je už na súde Foto: Indulona Isolda

Výrobca Indulony v spore o značku zaznamenal prvý úspech.

 

Česká spoločnosť Cormen a jej slovenská dcéra Cormen SK musia podľa rozhodnutia Okresného súdu Bratislava II pozastaviť dovoz, distribúciu, propagáciu, ponúkanie na predaj a umiestňovania na trh krémov na ruky „Isolda" na Slovensku, informuje v tlačovej správe zástupca výrobcu Indulony.


Súd tak vyhovel žiadosti o vydanie predbežného opatrenia hlohoveckej spoločnosti Saneca Trade, ktorá vyrába slovenský krém na ruky Indulona. Majiteľom firmy je investičná banka WOOD & Company.

 

Foto: IndulonaV júni podala spoločnosť Saneca Trade žalobu na ochranu pred nekalou súťažou. V nej tvrdí, že spoločnosť Cormen parazituje na dobrej povesti značky Indulona tým, že kopíruje jej grafiku krémov a klamlivo informuje o testoch na krémy.

„Krém na ruky „Isolda" sme okamžite po tom, ako sa zjavil na trhu, identifikovali ako jasný pokus o napodobeninu tradičnej Indulony. Výrobca a distribútor „Isolda" sa ani nenamáhal maskovať fakt, že prakticky v plnej miere kopíruje dizajn balenia, typológiu písma a všetky ostatné dôležité znaky nového dizajnu tradičnej Indulony," povedal Richard Král, Director of Cosmetics Sales & Marketing.

 

Foto: IsoldaČeská spoločnosť Cormen s rozhodnutím súdu nesúhlasí, ale rešpektuje ho. Dizajn krémov podľa rozhodnutia do dvoch dní zmenili. Kopírovanie firma popiera a hovorí o konkurenčnom útoku zo strany slovenskej firmy. Napísal vo vyhlásení konateľ spoločnosti Cormen Vladimír Čížek.

Čížek tvrdí, že skôr Indulona kopírovala od nich. „Žalobca začal aktívnu látku vo svojej grafike používať o mnoho rokov neskôr," napísal Čížek. Podľa jeho slov ich zarazila aj sťažnosť na vertikálny smer hlavného textu „Isolda", ktorý bol podľa žalobcu taktiež prebraný. Grafik nemá veľa možností, kam názov značky na tubu umiestniť – buď vertikálne, alebo horizontálne, dodal.