Najviac minieme v Taliansku, najmenej v Bulharsku

Najviac minieme v Taliansku, najmenej v Bulharsku Foto: Poštová banka

Ak počítate, koľko peňazí potrebujete navyše na dovolenku, poradíme vám. Na výdavky, ktoré plánujete platiť kartou, potrebujete okolo 168 eur na jedného dospelého dovolenkára. Takúto sumu zaplatil vlani v priemere jeden výletník v niektorej z najobľúbenejších destinácií Slovákov. Medzi destináciami sú však výrazné rozdiely.

Dovolenku, teda ubytovanie, dopravu a stravu, väčšinou platíme vopred. Poštová banka sa pozrela na to, aké ďalšie výdavky zvykneme mať v obľúbených destináciách. Analyzovala vyše 26 tisíc platieb kartou počas vlaňajšieho leta. „Na dovolenky v zahraničí si berieme čoraz menej hotovosti a spoliehame sa na platobnú kartu. Platíme ňou zážitky, darčeky, potraviny či dodatočné poplatky," komentuje hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. Z analýzy vyplynulo, že jeden dovolenkár urobí v priemere štyri platby a minie 168 eur. Najmenej, 101 eur, stoja dovolenkové výdavky platené kartou v Bulharsku. Najdrahšie nákupy si doprajeme v Taliansku. Minieme tam 1,5-násobne viac oproti priemeru, 277 eur.

Výdavky v zahraničí sa výrazne líšia aj podľa toho, odkiaľ dovolenkár pochádza. Jednoznačne najviac platia kartou ľudia z Bratislavského kraja. V priemere urobí jeden Bratislavčan počas dovolenky platby kartou za 274 eur. Rekordéri boli vlani bratislavskí návštevníci Talianska, ktorí minuli takmer 500 eur „na hlavu". Naopak, najviac vedia na dodatočných výdavkoch na dovolenke ušetriť Žilinčania. V priemere jeden z nich minul kartou 123 eur. V Turecku dokonca ani nie 50 eur. „V Turecku sú obľúbené dovolenky all inclusive. Mnohí dovolenkári zároveň zostávajú v hotelových rezortoch a preto majú prirodzene nižšie dodatočné náklady," uvažuje Žáčková.

Pri porovnaní vekových skupín analýza potvrdila, že najviac na dovolenke míňa stredná generácia od 40 do 59 rokov (191 eur oproti priemeru 168 eur) a najmenej mladí ľudia do 25 rokov (114 eur oproti priemeru 168 eur). „Dôvodov je viacero. Mladí ľudia majú nižšie nároky na kvalitu ubytovania, mnohí ešte nemajú deti a zároveň majú nižšie príjmy," vysvetľuje Žáčková.

Dominanciu Chorvátska, ako jednoznačne najobľúbenejšej destinácie, potvrdzuje aj počet platieb kartou v zahraničí. Vyše šesť z desiatich (64 %) platieb v sledovaných krajinách skončilo práve v perle Jadranu. Takmer štvrtina (23 %) v Taliansku. Hodnota jednej takejto platby je v priemere 37 eur. Najviac nás jeden nákup vyjde v Taliansku (40 eur) a najmenej v Bulharsku (27 eur).

Tip Poštovej banky
Aby vás výdavky na dovolenke neprekvapili, nezabudnite si skontrolovať výšku vášho aktuálneho zostatku na účte. Prípadne požiadajte banku o povolené prečerpanie, teda mínus na účte. Od júla ho dokonca máte v Poštovej banke zadarmo. Stačí si zriadiť nový Užitočný účet, na ktorom môžu klienti získať povolené prečerpanie až do výšky 300 eur úplne bez poplatkov a úrokov. Ak by boli v mínuse celý mesiac, ušetria na úrokoch takmer 5 eur (4,81 eur). Navyše k nemu získajú až štyri platobné karty pre seba a svojich blízkych.