10 rokov v telekomunikáciách: dáta výrazne rastú, ale hlas stále dominuje

10 rokov v telekomunikáciách: dáta výrazne rastú, ale hlas stále dominuje

Neobmedzené volania sa stali samozrejmosťou. Kým prvý paušál s neobmedzenými volaniami prišiel pred piatimi rokmi a stál 70 eur, dnes pokoril hranicu 20 eur. Okrem rastúcich nárokov na hlasové služby rástol dopyt aj po dátach.

 

 

O2 v tomto roku oslávilo 10 rokov pôsobenia na trhu. Za toto obdobie sa nezmenila len ponuka operátora, podmienky na trhu, ale menili sa aj preferencie a návyky spotrebiteľa. Nepopierateľný je nárast využívania dát, hoci ani hlasové služby nezaostávajú a štandardom sa stávajú neobmedzené volania. Vývojom si prešli aj ich ceny, ktoré sa od zajtra 1.9.2017   dostanú na historicky najnižšiu úroveň 20 eur. V štúdii O2 Analytics sa tak dozviete, ako sa za 10 rokov zmenil aj priemerný zákazník O2 a jeho možnosti.

Kým v roku 2007 prevolal zákazník v priemere necelú hodinu mesačne, dnes sú to 2,5 hodiny

V roku 2007 po vstupe O2 na trh prevolal zákazník O2 v priemere necelú hodinu mesačne, poslal okolo 20 SMS správ a presurfoval jednotky MB dát mesačne. Najvýraznejším míľnikom pri využívaní hlasových služieb bol rok 2008, kedy sa s príchodom programu O2 Fér volania priemerného zákazníka O2 zvýšili o viac ako polovicu mesačne v porovnaní s rokom 2007. V daný rok výrazne poskočili aj počty odoslaných SMS, o 63 %. Program O2 Fér viditeľne sprístupnil volania aj SMS pre väčšiu masu zákazníkov. Dnes už jeden zákazník v priemere prevolá takmer 2,5 hodiny každý mesiac, čo je oproti roku 2007 150 %-ný nárast. Počet odoslaných SMS sa za posledných 10 rokov zvýšil o viac ako 200 %.

O2 ako líder a iniciátor v sprístupňovaní neobmedzených volaní do všetkých sietí

Kým pri vstupe O2 na trh v roku 2007 neexistovala ponuka neobmedzených volaní pre zákazníkov, dnes už operátori ponúkajú túto službu vo viacerých programoch v rôznych cenových úrovniach. Po prvýkrát prinieslo neobmedzené volania v rámci programu práve O2, keď v roku 2012 predstavilo Platinový O2 Paušál. Ďalším míľnikom boli neobmedzené volania pre program O2 Fér v podobe balíčka, po ktorom zavedení sa cenovka „flatu" ustálila na hladine 30 eur. Od začiatku septembra O2 opäť posunulo cenovku neobmedzených volaní, a to na novú úroveň 20 eur, keď predstavilo svoj vylepšený Strieborný O2 Paušál. „Mnoho zákazníkov si stále pamätá pocit, kedy sa pri telefonovaní museli kvôli cene obmedzovať. Neobmedzené volania prinášajú slobodu a veľký komfort. Pri cenovke 20 eur sa navyše stávajú masovo dostupné. Kým v minulosti stál tento komfort 70 eur mesačne, dnes sme pokorili hranicu, o ktorej sme v minulosti mohli len snívať. Cena 20 eur je malou revolúciou na našom trhu," hovorí Igor Tóth. V júni 2017 tiež O2 prišlo s ponukou jednotnej ceny za hovor 0,1 eur na predplatnej karte O2 Voľnosť a prinieslo tak revolúciu aj na trh predplatených kariet.

Exponenciálny nárast využívania dát

Prirodzene najvýraznejším bol nárast využívania dát cez telefón, kde je krivka rastu exponenciálna. V roku 2007 sa priemerná spotreba pohybovala v jednotkách prenesených MB, čo zodpovedalo vtedajším technickým možnostiam. Logicky najvýraznejším rastom dátovej prevádzky bol štart dátových služieb aj na predplatených kartách. V roku 2009 vzrástla dátová prevádzka zákazníkov až o 1203 %. V súčasnosti prenesie v priemere O2 zákazník okolo sedem stoviek MB mesačne. „Nárast dátovej prevádzky je veľmi intenzívny. Rast dopytu po službách je vždy pozitívnou správou a my sa na túto situáciu zodpovedne pripravujeme masívnymi investíciami do 4G siete. Okrem toho sme na zvýšenú potrebu dát zareagovali ponukou čisto dátových paušálov O2 Dáta vo februári 2017 zacielených na tzv. datacentrických užívateľov," dopĺňa Igor Tóth.

 

Penetrácia smartfónov už takmer 60 %

Kým koncom roka 2007, kedy O2 vstúpilo na slovenský telekomunikačný trh, mal k dispozícii smartfón približne každý tretí zákazník, už koncom roka 2011 sa ich penetrácia zvýšila na pätinu. Koncom augusta tohto roka využívalo smartfón približne 59% zákazníkov. Čo sa týka značiek telefónov, ktoré sú u zákazníkov najobľúbenejšie, prvenstvo v predaji si za 10 rokov podelili značky Aligator, Huawei,  Nokia, Samsung a Lenovo.

Najpredávanejšie značky: