Politická strana musí zaplatiť spevákovi odškodné za klip

Politická strana musí zaplatiť spevákovi odškodné za klip Reprofoto youtube Eminem

 

 

 

Novozélandský súd dnes rozhodol, že jedna z miestnych politických strán National Party porušila pred tromi rokmi autorské práva amerického rapera Eminema, keď počas kampane vo svojom volebnom klipe použila sprievodnú pieseň znejúcu podobne ako spevákov oscarov hit Lose Yourself. Novozélandská národná strana tak musí raperovmu vydavateľstvu zaplatiť odškodné 600.000 novozélandských dolárov (350 tisíc dolárov).

Súd vo svojom verdikte uviedol, že melódia z volebného spotu je "tak nápadne podobná" Eminemovej pôvodné piesni, že nemôže byť pochýb o porušení autorských práv.

Eminem sa na súd obrátil v roku 2014. Strana sa obhajovala tým, že pieseň Eminem Esqui, ktorá hrá na pozadí jej klipu, zakúpila od jednej austrálskej spoločnosti, ktorá ju získala od amerického dodávateľa.

Počas súdu nastali podľa agentúry AP zábavné momenty, keď súdnou sieňou znel rap a ctihodní právnici v talároch počúvali text, v ktorom nechýbajú vulgarizmy. Eminemov spolupracovník Jeff Bas priletel osobne na Nový Zéland, aby sudcom prehral úvod piesne, ktorý zložil.

Americký moderátor a satirik John Oliver si zase vo svojej relácii robil žarty z vyhlásenia advokáta strany, že jej počin bol "takmer legálny". " To je niečo ako byť takmer mŕtvy," žartoval Oliver vo svojej relácii Last Week Tonight.