Na stovkách bankových účtov sa objavili neznáme peniaze, našiel ich aj Richard Müller

Na stovkách bankových účtov sa objavili neznáme peniaze, našiel ich aj Richard Müller Reprofoto: Magna

 Čo by ste robili, keby sa vám na bankovom účte neplánovane objavila čiastka v hodnote niekoľko eur? Práve to sa v novembri stalo stovkám slovenských a českých firiem a jednotlivcom.

 Čiastku im zaslala humanitárna organizácia MAGNA, ktorú zaujímalo, či si ju príjemcovia peňazí vôbec všimnú.
„Bolo to 10 Eur, vďaka ktorým dokážeme poskytnúť terapeutickú stravu na mesiac pre dieťa vystavené podvýžive v rizikových oblastiach, ako je Kambodža, Kongo, Sýria alebo Južný Sudán," povedal Martin Bandžák, zakladateľ a riaditeľ humanitárnej organizácie MAGNA.
Z 200 oslovených subjektov si peniaze na účte všimla štvrtina. Čiastku vrátila a po zistení, že sa jedná o kampaň humanitárnej organizácie, ju v mnohých prípadoch aj navýšila.

Z reakcií ľudí a zástupcov spoločností, ktorí finančný dar dostali, MAGNA vytvorila kampaň. „Je to suma, ktorá je pre strednú vyššiu vrstvu pravdepodobne zanedbateľná," komentuje Richard Müller, jeden z účastníkov experimentu. Okrem Richarda Müllera kampaň podporili lekári, cestovatelia, IT špecialisti či podnikatelia, ktorých kampaň Zanedbateľná čiastka zaujala a rozhodli sa ju aj verejne podporiť.
MAGNA v decembri spustila web 10eur.sk. Kampaň Zanedbateľná čiastka má podporiť dlhodobé misie v Kambodži, Sýrii, Iraku, Libanone, Kongu či v Južnom Sudáne, kde MAGNA zdravotníci liečia podvýživu, infekčné ochorenia, zaisťujú očkovania, primárnu a sekundárnu zdravotnú pomoc deťom a ich rodinám v núdzi.

„Práve v týchto oblastiach 10 Eur často znamená rozdiel medzi životom a smrťou dieťaťa. Zdravotníci humanitárnej organizácie MAGNA už 16 rokov denne liečia deti a ich rodiny tam, kde je to najviac potrebné," píšu pracovníci z organizácie MAGNA.

Pripájame výzvu MAGNY:
Liečime tu a teraz. Pomôžte nám čiastkou, ktorá je pre vás zanedbateľná. MAGNA pôsobí priamo v teréne a financie využíva priamo vo svojich projektoch. Liečbu detskej podvýživy a prístup k zdravotnej starostlivosti pre deti v núdzi môžete zabezpečiť online darom na webovej stránke www.magna.sk a zároveň budete vedieť komu, kde a ako pomáhate. Finančným príspevkom môžete prispieť aj na zbierkovom účte IBAN SK5811000000002943004292.
Pravidelným darcom (3 eurá mesačne) sa môžete stať aj aktiváciou mesačného príspevku cez SMS a to zaslaním SMS v tvare MAGNA na číslo 806.