Hotely majú tajné izby, o ktorých vám nehovoria

Hotely majú tajné izby, o ktorých vám nehovoria Foto z filmu Grand hotel Budapest

Hotel Blue Lagoon leží napoly schovaný v drsnej krajine pri Reykjavíku. Otvorený bol síce ešte len pred tromi mesiacmi, ale už teraz sa svojím geotermálne vyhrievaným bazénom a oknami od stropu až k podlahe s výhľadom na kusy lávy patrí k vyhľadávaným luxusným miestam v Európe.

 

Za hotelom sa pritom nachádza exkluzívny priestor, o ktorom len málo návštevníkov vie, že existuje. Apartmán s rozlohou takmer 200 metrov štvorcových je trikrát väčší ako ostatné izby, má súkromný balkón, jedáleň, obriu posteľ, wellness a krb. Stojí 10.500 dolárov za noc a nie je uvedený na hotelovom webe - žiadne fotografie, popis, cena, skrátka nič, napísala agentúra Bloomberg.

Nemôžete na neho naraziť, iba ak by ste vedeli, že existuje, a rezervácia je len na pozvanie. Luxusné hotely po celom svete majú také izby, a dôvody sú rôzne.

Podľa Mara Masson, marketingového riaditeľa Blue Lagoon, je apartmán zamýšľaný ako dokonalý úkryt pred svetom. Tí, ktorí chcú vstúpiť nepovšimnutí, môžu využiť súkromný vchod, rovnako ako blízky heliport, kam je možné doletieť súkromným lietadlom. "Nikto nemusí vedieť, že ste tu. Ostatným hosťom je apartmán skrytý, nič nenaznačuje, že tu je," povedal Masson.

Súkromie nie je jediným dôvodom, prečo obdobné izby nebývajú v katalógu hotela ani jeho partnerov, ako je Booking.com. Niekedy je v hre aj ochrana toho najcennejšieho majetku. "Povedzme, že máte top apartmán&, ktoré stoja 2000 dolárov. Nechcete, aby prišlo desať ľudí, každý zaplatil 200 dolárov a potom v ňom usporiadali veľkú párty," povedal Stephen Brandman, šéf správcovskej firmy Journal Hotels.

Profesor centrá cestovného ruchu Newyorskej univerzity Bjorn Hanson súhlasí. Pripomína, že súčasťou luxusných izieb sú často umelecké diela alebo drahé klavíry, a dať ich k dispozícii verejnosti by preto bolo riskantné.

Tieto typy izieb bývajú často označované ako "owner 's suites" (apartmány majiteľov). V hoteli Bennett v Južnej Karolíne, ktorý má pred otvorením, je apartmán Michaela Bennetta len na osobitnú žiadosť a hostí musí osobne schváliť developer.

V iných hoteloch sa výnimočné apartmány nazývajú izby pre partnerov, čo znamená, že si ich je možné rezervovať len prostredníctvom členstva v exkluzívnom klube. To ale stojí aj šesťmiestnu sumu.

Z ekonomického hľadiska by sa mohlo zdať, že chrániť tie najdrahšie produkty pred zrakmi verejnosti je proti zdravému rozumu. Hotely ale tiež nechcú riskovať rušenie rezervácií drahých izieb na poslednú chvíľu a bez poplatku, keď rozhadzovační turisti pocítia výčitky svedomia. To sa v prípade pravidelných bohatých klientov toľko nestáva. Niektoré hotely tak vyžadujú rezerváciu po e-mailu, čo managementu dáva šancu pobyt nepovoliť.

Veľa hotelov máva tiež svoje luxusné izby prázdne pre prípad, že sa dostaví nejaký VIP hosť. Nemusí to byť vždy celebrita, stačí niekto, kto je ochotný utrácať.

Izby, ktoré si nemožno rezervovať, nebývajú ale vždy tie najväčšie alebo najluxusnejšie. Niekedy sú napríklad len malé alebo majú divný tvar, ako tie z éry grandhotelov, ktoré slúžili pre personál, napríklad pre sluhu alebo komorné.