V Poľsku silnie kampaň proti zákazu potratov

V Poľsku silnie kampaň proti zákazu potratov

Desaťtisíce poľských žien vyšlo v pondelok do ulíc veľkých miest, aby vyjadrili nesúhlas s chystaným sprísnením protipotratového zákona.

Demonštrácie boli súčasťou jednodňového výstražného štrajku, ktorý v rámci takzvaného "čierneho pondelka" usporiadali aktivistky nesúhlasiace s prístupom súčasnej konzervatívnej vlády k ženským právam. Vládni predstavitelia protesty bagatelizujú.

"Čierne pondelok" v Poľsku - sériou demonštrácií aj happeningom v uliciach poľských miest poľské ženy vyjadrujú odpor proti chystanému sprísneniu protiinterrupčného zákona. Podľa spravodajskej televízie TVN 24 sa protesty konali po celej krajine.

Vládni predstavitelia protesty zľahčujú. "Len sa bavte," odkázal štrajkujúcim ženám minister zahraničia Witold Waszczykowski. Podľa neho zrejme žiadny člen vlády nebude v Európskom parlamente na diskusii o právach žien.

"Chceme, aby sa dodržalo právo na život. Podľa stúpencov interrupcií je potrebné chrániť práva žien. Ale bude nejako chránená žena, ktorá je v bruchu ženy?" povedal v rozhlase minister, podľa ktorého si západnej civilizácie s týmito dilemami neporadila.

Odporcovia "čierneho pondelka" podľa TVN vyzvali na internete k akcii "Nebuď krava, obleč sa farebne".

"Čierny pondelok" má byť reakciou na rozhodnutie poľských poslancov, ktorí minulý mesiac v prvom čítaní podporili úplný zákaz umelého ukončenia tehotenstva.

Súčasný zákon o interrupciách platí v silne katolíckom Poľsku od roku 1993 a patrí medzi najviac reštriktívne v Európe. Umožňuje umelé prerušenie tehotenstva v troch prípadoch: keď je ohrozený život alebo zdravie matky, ak prenatálne vyšetrenie odhalí nezvratné poškodenie plodu, alebo keď je otehotnenie dôsledkom znásilnenia alebo incestu.

Navrhnutý zákon počíta s ďalším sprísnením pravidiel. Potraty by podľa neho boli úplne zakázané s jedinou výnimkou, v prípade ohrozenia života matky. Lekárom, ktorí by vykonali nedovolené potrat, by hrozilo až päťročné väzenie.

V Poľsku sa uskutoční ročne menej ako 2000 legálnych potratov. Mimovládne organizácie však odhadujú, že interrupciu podstúpi v zahraničí každý rok 100.000 až 150.000 Poliek.