Print this page

Chýbajúci kríž na výrobkoch Lidla vyvoláva pobúrené aj vtipné reakcie Foto: twitter @milenajak

 Už nielen médiá ale aj politikov, cirkev a veľvyslanectvá zamestnáva Lidl a kríž, ktorý zmizol z kupole na obrázkoch produktov tzv. Gréckeho týždňa.

 


Na chýbajúce kríže upozornila napríklad nemecká televízia RTL, ktorá na svojom webe reagovala na upozornenie od diváka.

„Som pobúrený. Lidl na grécky výrobkoch na fotografiách z Grécka vymazal kríže," napísal pre RTL Antoine. Poukázal na fotografie, na ktorých je kostol s modrou kupolou, ktorá kontrastuje s bielymi stenami. Kostol stojí na útese na ostrove Santorini. 

Hoci na kupole je biely kríž, na fotke výrobkov Lidla je kríž yyretušovaný. Správa vyvolala búrlivé reakcie v mnohých krajinách, aj na Slovensku. Výrobky v rámci tematickej akcie Grécky týždeň sú predávané v mnohých európskych krajinách súčasne. Dizajn obalov bol preto navrhnutý medzinárodným tímom, vysvetľuje v stanovisku Lidl ČR.

„Našim cieľom pri zobrazovanej gréckej pamiatke rozhodne nebolo kohokoľvek uraziť a za vzniknutú situáciu sa ospravedlňujeme," píše Lidl. „Do budúcna sa z tejto skúsenosti pri preberaní dizajnu z iných krajín rozhodne poučíme," dodáva.
Český web iDnes.cz zistil, že na letákoch Lidlu z roku 2013 je Grécky týždeň propagovaný s obrázkom aj s krížom.

Obal Lidla kritizuje na Slovensku napríklad KDH: „KDH žiada, aby sa spoločnosť Lidl ospravedlnila svojim slovenským zákazníkom za takúto hrubú manipuláciu! Medzinárodná obchodná firma, ako je aj Lidl, si musí byť vedomá aj spoločenskej zodpovednosti za svoje konanie, ktoré v tomto prípade vyvolalo pohoršenie u slovenských občanov," napísal podpredseda KDH Pavol Zajac.

V Českej republike sa ku kauze vyjadril napríklad kardinál Dominik Duka, ktorý v liste gréckemu veľvyslanectvu v ČR vyretušovanie krížov odsúdil. Podľa kardinála ide o bezprecedentný a nekultúrny akt. "Zatiaľ ide „len" o falšovanie fotografií, ale sú obavy, že zakrátko môže dôjsť k odstraňovaniu skutočných krížov aj z kostolov," píše kardinál.

Lidl je súčasťou nemeckej maloobchodnej skupiny Schwarz. Má obchody v 27 krajinách sveta.

Kauza však vyvolala aj mnoho vtipných reakcií: