Print this page

Lidl začal vyberať za mikroténové vrecká dobrovoľne po jednom cente (VIDEO) Reprofoto youtube Lidl

Nenechajme to plávať. Tak znie názov kampane spoločnosti Lidl Slovenská republika a Slovenského vodohospodárskeho podniku. Diskont do nej zapojí aj svojich zákazníkov a jej cieľom je prispieť k čistejším slovenským riekam a vodným nádržiam. Ambasádarom kampane je známy reper.

Nenápadné a predsa sú všade, mikroténové vrecká najčastejšie používané na ovocie a zeleninu či na pečivo. Ak sa dostanú do prírody, potrvá aj desiatky rokov, kým sa rozložia. Ich nadbytočné používanie znečisťuje naše rieky, čistotu slovenských vôd preto doslova máme vo svojich rukách, upozorňuje Lidl v tlačovej správe.

Vodná nádrž Ružín   Foto: Lidl

Od pondelka 14. septembra dáva Lidl svojim zákazníkom na výber – ak sáčok skutočne potrebujú, môžu si zaň dobrovoľne zaplatiť jeden cent. Diskont sa zaviazal zdvojnásobiť túto sumu a  prispieť ňou SVP na čistenie slovenských riek a vodných nádrží. „Za Slovenský vodohospodársky podnik, ako aj za svoju osobu môžem povedať, že vítame každú aktivitu, ktorá smeruje k  zlepšeniu životného prostredia. Preto som veľmi rád, že sa spoločnosť Lidl rozhodla aj takýmto spôsobom dopomôcť k čistejším riekam a nádržiam na Slovensku,“ povedal Róbert Hok, generálny riaditeľ SVP.

„Kampaň ´Nenechajme to plávať´ je v prvom rade o tom, že každý z nás má na výber a môže svojou voľbou rozhodnúť o tom, ako bude vyzerať naša príroda. Chceme, aby sa ľudia zamysleli, či naozaj potrebujú mikroténové sáčky a nemajú poruke ekologickejšiu alternatívu. Veríme, že sa nám podarí otvoriť diskusiu o nadmernom používaní týchto obalov, vzdelávať našich zákazníkov a v konečnom dôsledku znížiť objem používaných jednorazových sáčkov. Súčasťou kampane je aj náš príspevok k čisteniu slovenských vôd,“ povedal generálny riaditeľ Lidl Slovenská republika Matúš Gála.

V rámci projektu Lidl venuje SVP, ktorý spravuje viac ako 55-tisíc km vodných tokov a viac ako 300 vodných nádrž,í prostriedky určené práve na ich čistenie od plastového odpadu. Finančná podpora pre SVP, ktorý sa bude v spolupráci s dobrovoľníkmi, školami či  obcami tak ako doteraz podieľať na zbere odpadu z brehov vodných tokov a z hladín nádrží, bude prebiehať od jari 2021. Za odvezený a zlikvidovaný odpad budú vodohospodárom v závislosti od príspevkov zákazníkov tieto náklady refundované.


Lidl a SVP iniciatívu predstavili v sobotu 12. septembra v Margecanoch. Zamestnanci reťazca a vodohospodári zároveň čistili sútok riek Hornád a Hnilec pri Ružínskej priehrade. Čistenia sa zúčastnil aj reper Kali - ambasádor projektu „Nenechajme to plávať“. Kali k projektu zložil aj rovnomennú pieseň.