Print this page

Odborníci radia, ako nenaletieť na manipulatívne triky on-line obchodov Reprofoto youtube Shelbizlee

Ako človek, ktorý sa živí on-line marketingom, trávi Emily Wareová veľa času na internete. Ale nie je to pre ňu bez rizika. Trpí hraničnou poruchou osobnosti, psychickým ochorením, ktoré často sprevádza impulzívne správanie. V jej prípade ide o o nakupovanie on-line, píše britský denník The Guardian. Poukazuje na to, že internetoví obchodníci sa snažia pritiahnuť zákazníkov a tí s psychickými problémami im podľahnú obzvlášť ľahko. No nielen tí.

"Na začiatku roka som mala dlh 4250 libier za blbosti," priznáva Wareová. "Dobrých 95 percent z toho bolo kvôli impulzívnemu míňaniu, napríklad za lístky na Cher za 300 libier," hovorí.

Podľa organizácie Money and Mental Health (Peniaze a psychické zdravie) jeden z ôsmich dospelých minie na internete viac peňazí, než si môže dovoliť, a skoro každý štvrtý kúpi veci, ktoré nepotrebuje. Ľudia, ktorí majú psychické problémy, sú dvojnásobne náchylní sa týchto prehreškov dopustiť a mimoriadne náročné to je pre nich počas pandémie covidu-19.

Impulzívne nákupy vyjdú napríklad Britov podľa minuloročného prieskumu finančnej spoločnosti 118118 Money mesačne až miliardu libier. Hoci úlohu pri tom zohráva psychické zdravie, nálada a osobnosť, pri ovplyvňovaní nášho správania pri on-line nákupoch sa v stále väčšej miere používajú psychologické nástroje. Dôsledkom toho je, že naše neplánované nákupy nie sú až tak spontánne, ako si myslíme. A tieto taktiky sú prepracované a urobené tak, aby boli nenápadné.

Jedným z najčastejším spôsobov, ako sa nás snažia obchodníci ovplyvniť, je presviedčanie, že o niečo prídeme, keď vec rýchlo nekúpime. Keď je niečoho obmedzené množstvo, vzbudzuje to pocit naliehavosti a núti nás to konať rýchlo. To využívajú weby hotelov, ktoré uvádzajú, že sú voľné len štyri izby a že si ponuku prezerá päť ľudí. Veľkosť nákupu nutná pre dopravu zdarma funguje rovnako. Ten bolestný pocit, že prídeme o niečo zadarmo, nás môže viesť k tomu, že minieme sumu, ktorú sme neplánovali, aj keď tie veci navyše ani nepotrebujeme.

Recenzie a odporúčania signalizujú, že niečo je otestované. Fungujú, pretože sme stádoví tvorovia: napodobňujeme jeden druhého. Obchodníci to využívajú, keď nám ukazujú, čo si zaobstarali iní zákazníci, facebook nás zas informuje, čo kúpili naši priatelia. Ich názorom totiž najviac veríme.

Bez nástrah nie je ani kupovanie vecí, ktoré si môžte vyskúšať doma. Zákazník si môže objednať viac kúskov a vrátiť tie, ktoré nechce. Obchodníci dobre vedia, koľko ľudí sa chce vyhnúť rozhodovaniu alebo otravnému posielaniu tovar späť. Emily Wareová súhlasí: "Problém bol v tom, že som si nechávala viac oblečenia, než na koľko som mala peniaze."

Prehliadanie veľkého množstva podobných výrobkov človeka unaví, a tak autori webových stránok prišli na spôsoby, ako nás udržať v strehu. "Náš mozog je nastavený tak, že je potrebné dávať pozor, keď je niečo odlišné, pretože to môže byť potenciálne nebezpečenstvo alebo príležitosť," vysvetľuje psychologička Kate Nightingaleová. Preto je lepšie obsah rámovať a rozdeľovať ako miešať všetko dohromady. Zväčšiť písmo o jeden alebo dva body je vraj tiež dobré. "Pretože je to o niečo väčšie, mimovoľne tomu venujete pozornosť," hovorí Nightingaleová.

Tiež formy platieb, ktoré sa zaobídu bez väčších komplikácií, nám umožnia nakupovať rýchlejšie, než o všetkom začneme premýšľať. Možnosť odloženej splatnosti zase dáva ilúziu platobnej flexibility a dostupnosti, ale nenápadne zamlčuje, že ide o formu dlhu.

Organizácia Money and Mental Health upozorňuje, že vďaka týmto a ďalším trikom vzniká nebezpečenstvo, že sa niektorí zákazníci dostanú do dlhov. Vyzýva preto obchodníkov, aby nakupovanie na internete spomalili a do celého procesu vrátili nejaké pozdržanie. "Vezmite si napríklad radu v kamennom obchode, koľkokrát ste vybranú vec odložili, keď ste museli dlho čakať," hovorí Nightingaleová. Takouto komplikáciou pri on-line nakupovaní je nutnosť kliknúť na viacero tlačidiel alebo prečítať text napísaný malými písmenkami, teda veci, ktorým sa tvorcovia webov zvyčajne snažia vyhýbať.

Dlhová poradkyňa neziskovej spoločnosti Money Advice Hub (Centrum pre finančné poradenstvo) Samantha Nurseová klientom radí, aby "sa pokúsili uvedomiť si svoje návyky sprevádzajúce impulzívne nakupovanie a našli spôsoby, ako nutkanie potlačiť".

Emily Wareová spomína, že keď pred šiestimi rokmi začala pracovať v on-line marketingu, pozerala sa na reklamy na stávkovanie a hovorila si, akú majú smiešnu taktiku a že by sa nikdy nenechala takto chytiť. "Ale podarilo sa mi spadnúť do niečoho, čo je veľmi podobne návykové," priznáva.