Print this page

Podľa správy OSN sa zbytočne vyhodí až 17 percent potravín, ktoré idú do predaja Ilustr. foto ÚVZ

Takmer miliarda ton jedla, ktorá predstavuje 17 percent všetkých potravín, ktoré idú do predaja, sa každoročne vyplytvá. Uvádza to správa OSN. Najviac plytvajú domácnosti. Keby toto jedlo naplnilo nákladné autá s nosnosťou 40 ton, ich rad by sa obtočil sedemkrát okolo zeme.

Na každého obyvateľa planéty pripadá v priemere 121 kilogramov vyplýtvaných potravín za rok. Najväčšia časť týchto zbytočných odpadov, 74 kilogramov, vznikne priamo v domácnostiach. K stratám dochádza už počas výroby a distribúcie, podľa štúdie sa tak nezje viac ako tretina potravín.

"Je to obrovský problém. Je to nákladné z pohľadu životného prostredia, spoločnosti i ekonomiky," uviedol Richard Swannel, rozvojový riaditeľ britskej mimovládnej organizácie Wrap, ktorá sa na štúdii pre Program OSN pre životné prostredie podieľala, píše AFP.

Štúdia vychádzala z údajov za rok 2019, sledovala maloobchodný predaj, reštaurácie i domácnosti. Dáta zbierala v 54 vyspelých i rozvojových krajinách. Podľa výsledkov namodelovala stav pre celú planétu. Podľa výpočtov štúdie sa ročne vyhodí 931 miliónov ton potravín.

Zbytočné vyhadzovanie potravín sa týka všetkých regiónov sveta, hoci podľa OSN takmer 700 miliónov ľudí na Zemi trpí hladom a tri miliardy ľudí nemajú prístup ku kvalitnej zdravej strave. Celková svetová populácia je 7,8 miliardy ľudí.

"Doteraz bolo plytvanie jedlom považované za problém bohatých krajín," uviedla Clementine O'Connorová z PNUE. "Naša štúdia ale ukázala, že v každej krajine, ktorá tento ukazovateľ sledovala, je plytvanie v domácnostiach problém," dodáva O'Connorová, citovaná agentúrou AFP.

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) vytvára svoju vlastnú štatistiku, ktorá zaznamenáva potravinárske "straty", ktoré vzniknú už počas výroby a distribúcie. Podľa zistení FAO sa približne 14 percent vyrobených potravín znehodnotí ešte než dôjdu do predaja.

"Ak by plytvanie a znehodnotenie potravín bol štát, boli by tretím najväčším producentom skleníkových plynov na svete," uviedol Richard Swannel. Plytvanie potravinami tak podľa neho priamo súvisí s klimatickými zmenami. Potraviny, ktoré sa nezjeda, by sa nemali podľa autorov štúdie nechať len tak na skládke, ale mali by sa ďalej využiť.

Obmedzenie plytvania potravinami patrí medzi priority trvalo udržateľného rozvoja OSN. Na túto tému tiež OSN tento rok na jeseň chystá prvý "summit o potravinovom systéme", píše AFP.