Print this page

Od pondelka sa otvoria obchody, služby, hotely, kostoly... Vstup bude možný len s testom Ilustr. foto: Omediach.com

Slovensko od pondelka výraznejšie uvoľní reštrikcie zavedené v snahe obmedziť šírenie koronavírusu, otvoriť budú môcť všetky obchody. Stane sa tak prvýkrát po štyroch mesiacoch sprísňovania.

Po predchádzajúcom zlepšení epidemickej situácie v krajine budú môcť okrem obchodov začať znova fungovať tiež napríklad prevádzky služieb i hotely či penzióny a ľudia budú môcť vyraziť do prírody aj mimo okres svojho bydliska. Novinárom to dnes povedal minister financií a expremiér Igor Matovič na spoločnej tlačovej konferencii s novým predsedom vlády Eduardom Hegerom a ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským.

Uvoľnenie však budú ďalej sprevádzať niektoré obmedzenia. V obchodoch tak bude platiť limit počtu zákazníkov, a to v závislosti od veľkosti predajne. Ľudia budú k niektorým aktivitám aj naďalej potrebovať potvrdenie o negatívnom výsledku testu na koronavírus.

Otvoriť budú môcť tiež knižnice, zoo, múzeá a kostoly. V nich bude podobne ako v predajniach platiť, že na jedného návštevníka musí pripadať aspoň 15 metrov štvorcových podlahovej plochy budovy.

"Klesáme z kopca, dosahujeme dobré čísla aj v nemocniciach. Situácia sa naďalej zlepšuje. Ešte nemáme vyhrané," povedal premiér Heger s tým, že prvé dáta po veľkonočných sviatkoch ukazujú opätovný rast reprodukčného čísla. Predseda vlády preto obyvateľov vyzval k zodpovednosti a noseniu rúšok.

K uvoľneniu reštrikcií Slovensko pristupuje v súlade s národným protiepidemickým systémom. Od budúceho týždňa krajiny odvolá existujúci najvyšší stupeň varovania v súvislosti s koronavírusom. K tomuto kroku mohli úrady pristúpiť najmä po poklese počtu hospitalizovaných s chorobou covid-19. Ak sa existujúca epidemická situácia nezhorší, od 26. apríla by Slovensko mohlo pristúpiť k ďalšiemu uvoľňovaniu.

Heger dnes na tlačovej konferencii neodpovedal na otázku, do kedy bude o opatreniach informovať verejnosť jeho stranícky kolega a expremiér Matovič, ktorý v závere marca rezignoval v záujme riešenia vládnej krízy z čela vlády a teraz má na starosti ministerstvo financií.