Print this page

McDonald's zavrie v Rusku všetkých svojich 850 reštaurácií, z Ruska odchádza aj Starbucks Ilustr. foto: McDonald's

Americká spoločnosť McDonald's oznámila, že kvôli ruskej invázii na Ukrajinu dočasne uzavrie všetkých svojich 850 reštaurácií v Rusku. Gigant v oblasti rýchleho občerstvenia však bude aj naďalej svojim zhruba 62.000 zamestnancom v Rusku vyplácať mzdy. Informuje o tom agentúra AP.

Generálny riaditeľ spoločnosti McDonald's Chris Kempczinski v otvorenom liste zamestnancom uviedol, že uzavretie prevádzok v Rusku je v tejto chvíli správne rozhodnutie. "Naše hodnoty znamenajú, že nemôžeme ignorovať zbytočné ľudské utrpenie, ktoré sa odohráva na Ukrajine," napísal. Spoločnosť zároveň oznámila, že bude naďalej svojich zamestnancov v Rusku, "ktorí dali svoje srdcia a dušu do našej značky McDonald's", platiť. Kedy sa prevádzky McDonald's v Rusku opäť otvoria, podľa Kempczinského teraz nemožno odhadnúť.

McDonald's tiež dočasne uzavrel 108 svojich reštaurácií na Ukrajine a naďalej tam platí svojich zamestnancov.

Uzavretie reštaurácií môže pre McDonald's predstavovať značnú finančnú stratu. Spoločnosť so sídlom v Chicagu nedávno uviedla, že jej reštaurácie v Rusku a na Ukrajine tvorí deväť percent z jej ročných príjmov, teda zhruba dve miliardy dolárov.

McDonald's vlastní 84 percent svojich ruských pobočiek, na rozdiel od iných veľkých značiek rýchleho občerstvenia v Rusku, ktoré vlastnia franšízanti, vrátane KFC, Pizza Hut a Burger King.

McDonald's v poslednej dobe spolu s ďalšími veľkými západnými potravinárskymi firmami ako Coca-Cola a PepsiCo čelil silnejúcemu tlaku, aby svoju prevádzku v Rusku kvôli invázii ukončil. Na protest proti ruskej invázii na Ukrajinu sa z Ruska stiahli už mnohé západné firmy.

Podľa Nexta z Ruska odchádza aj Starbucks.