Print this page

McDonald's postupne otvorí reštaurácie na Ukrajine, začne v Kyjeve Ilustr. foto: McDonald's

Reťazec reštaurácií rýchleho občerstvenia McDonald's v nadchádzajúcich mesiacoch plánuje znovu otvoriť svoje prevádzky na Ukrajine. S odkazom na interné oznámenie firmy to uviedla agentúra AP. Je to podľa nej symbol aspoň čiastočného návratu k normalite v inak vojnou zasiahnutej krajine, a tiež ukážka podpory od americkej firmy, ktorá sa stiahla z ruského trhu.

Hamburgerový gigant reštaurácie na Ukrajine zavrel po začiatku invázie ruských vojsk z konca februára. Svojim viac ako 10-tisíc zamestnancov tam ale ďalej platia mzdy.

McDonald's začne postupne otvárať reštaurácie v hlavnom meste Kyjeve a tiež na západe Ukrajiny, kde sa prakticky nebojuje a kde fungujú aj ďalšie firmy. Západné podniky, ako sú napríklad španielske odevné reťazce Zara a Mango, v Kyjeve normálne fungujú aj teraz.

"Podrobne sme hovorili s našimi zamestnancami, ktorí dali jasne najavo želanie vrátiť sa do práce a vidieť, že naše reštaurácie na Ukrajine sú znovu otvorené," uviedol v správe zamestnancom viceprezident spoločnosti McDonald's pre zahraničné trhy Paul Pomroy. "V posledných mesiacoch máme čím ďalej väčšiu dôveru v to, že tým podporíme síce malý, ale dôležitý zmysel pre normálnosť," dodal.

Vojna ukrajinskú ekonomiku tvrdo zasiahla. Snaha znovu otvoriť podniky, aj keď len s obmedzenou kapacitou, by preto mohla pomôcť. Medzinárodný menový fond (MMF) očakáva, že ukrajinská ekonomika v tomto roku klesne zhruba o 35 percent.

McDonald's má na Ukrajine 109 reštaurácií, zatiaľ ale nepovedal, koľko ich má v blízkej dobe v pláne otvoriť. Neoznámil ani, kedy ich začne otvárať, prípadne v ktorých prevádzkach sa prvýkrát od začiatku vojny objavia zákazníci. V najbližších mesiacoch bude spolupracovať s dodávateľmi, aby zaistil reštauráciám zásobovanie, pripravil ich, obstaral požadovaný počet zamestnancov a zaviedol bezpečnostné opatrenia vzhľadom na to, že na východe Ukrajiny ďalej zúri vojna.

Pred tridsiatimi rokmi vstúpil McDonald's na ruský trh, čo ľudia vtedy vnímali ako symbol prekvitajúceho amerického kapitalizmu v čase, keď sa rozpadal vtedajší Sovietsky zväz a končila studená vojna. Svoju prvú ruskú reštauráciu reťazec otvoril na Puškinovom námestí v centre Moskvy. Tento rok na jar McDonald's oznámil, že na protest proti vojne na Ukrajine predá svojich 850 reštaurácií v Rusku miestnemu držiteľovi prevádzkovej licencie Alexandrovi Govorovi.

Odchod z Ruska je v dejinách McDonald's prvým prípadom, keď reťazec niekde "zložil svoje zlaté oblúky", ktoré má v znaku. Doteraz z takého veľkého trhu nikde neodišiel. Od marca, keď McDonald's v Rusku zavrel stovky svojich prevádzok, mal s týmto krokom náklady okolo 55 miliónov dolárov mesačne, uvádza AP.

Govor, ktorý mal licenciu na prevádzkovanie 25 reštaurácií McDonald's na Sibíri, začal bývalé reštaurácie McDonald's otvárať pod novým názvom Vkusno a točka, v preklade Chutne a bodka.