Print this page

Pieseň od Pussy Riot, ktorá kritizuje Trumpa, bodovala v hitparáde Reprofoto youtube wearepussyriot

Pieseň ruskej dievčenskej kapely Pussy Riot sa ocitla na prvom mieste rebríčka Viral 50 hudobného servera Spotify.

Je to pritom prvýkrát, čo sa na prvé miesto tejto hitparády dostal ruský interpret, respektíve interpretka, informoval server anglicky písaného denníka The Moscow Times.

Pieseň s názvom Make America Great Again (Vráťme Amerike jej veľkosť) vydala jedna z troch odsúdených členiek punkovej skupiny Pussy Riot Nadežda Tolokonnikovová. Politicky a drsne ladený song znázorňuje predstavu autorky, ako by vyzerala budúcnosť Ameriky v prípade, že prezidentské voľby vyhrá republikánsky kandidát Donald Trump. Názov piesne sa opiera o slogan, na ktorom Trump postavil svoju volebnú kampaň.

Skupina Pussy Riot usporiadala v roku 2012 v moskovskej katedrále protestnú akciu proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Súd ju následne potrestal dvojročným väzením za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou. Tolokonnikovová sa po odpykaní trestu, mierne skráteného amnestiou, rozhodla vrátiť na hudobnú scénu, zvyšné členky skupiny sa venujú skôr aktivistickej činnosti.

Virálny rebríček je podľa Spotify nový spôsob, ako definovať novodobé úspešné piesne. Virálny song je taký, ktorý poslucháči nielen hromadne počúvajú, ale následne tiež zdieľajú a hodnotia. Práve kvôli tomuto hodnotenia je "Make America Great Again" na vrchole rebríčka.