RTVS rozširuje programovú ponuku v digitálnom štandarde T-DAB+

RTVS rozširuje programovú ponuku v digitálnom štandarde T-DAB+ Foto: Omédiách.com

Najnovšie bolo do ponuky rozhlasových staníc, ktoré vysielajú v štandarde T-DAB+ zaradené aj Rádio Patria zamerané na vysielanie pre národnostné menšiny na Slovensku.

 


Vysielanie digitálneho rádia v štandarde T-DAB+ so sebou prináša efektívnejšie využitie frekvenčného spektra, priestor pre šírenie ďalších rozhlasových staníc, vyššiu kvalitu zvuku a ďalšie doplnkové funkcie.

 

„Sme radi, že najnovším prírastkom v digitálnom rozhlasovom multiplexe je práve Rádio Patria, keďže tento programový okruh, vzhľadom na trvalý nedostatok FM frekvencií nemá také pokrytie rozhlasovým signálom, aké by sme si v RTVS želali. Vďaka T-DAB+ vysielačom v Nitre a Košiciach sa nám však podarilo dostať Patriu k poslucháčom na juhu našej krajiny prostredníctvom digitálneho vysielania," hovorí riaditeľ Sekcie strategického rozvoja a techniky RTVS Andrej Doležal.

„Zaradenie Rádia Patria okrem iných výhod prinesie aj zlepšenie dostupnosti rádia pre poslucháčov na Žitnom ostrove a v košickom regióne. Digitálne vysielanie a jeho výhody v našom vysielaní intenzívne predstavujeme prostredníctvom reportáží, rozhovorov s odborníkmi, informujeme aj o tom, ako digitálne vysielanie funguje či aký prístroj je na jeho príjem vhodný," povedal Attila Lovász, riaditeľ Rádia Patria a Centra pre národnostné vysielanie RTVS.

Aktuálna programová ponuka RTVS pozostáva z rozhlasových staníc Rádio Slovensko, Rádio Devín, Rádio_FM, Rádio Litera, Rádio Junior a najnovšie aj Rádio Patria / Radio Slovakia International. Poslucháčom, ktorí chcú prijímať digitálne rozhlasové vysielanie sa pre príjem odporúča použiť rozhlasový prijímač s podporou štandardu T-DAB+ a kompresného formátu HE-AAC. Prevádzka vysielania v novom štandarde T-DAB+ bola spoločnosťou Towercom v spolupráci s RTVS spustená 15. 12. 2015 v Bratislave. Neskôr pribudli lokality Nitra, Košice a Banská Bystrica. Vysielač T-DAB+ v Nitre prevádzkuje spoločnosť Avis.