Print this page

Moderátor Kaliňákovi: Koľkí musia ešte zomrieť, kým vyvodíte politickú zodpovednosť? Reprofoto RTVS

Robert Kaliňák dnes nebol nadšený z otázok, ktoré mu dával moderátor Slovenského rozhlasu Braňo Dobšinský v relácii Sobotné dialógy.


Ten sa pýtal, koľkí musia ešte zomrieť, aby minister pocítil to, čomu sa v civilizovaných krajinách hovorí politická zodpovednosť.

"Venujeme všetky sily, aby sme objasnili vraždu a dostali páchateľa pred spravodlivosť, potom môžeme riešiť všetky ostatné témy," odpovedal minister vnútra.
Po skončení relácie Kaliňák novinárom povedal, že najprv chce vyšetriť vraždu, potom sa môže rozpútať "politické peklo".

Kaliňák, ktorý je zodpovedný za bezpečnosť v krajine, nevidí dôvod na odstúpenie.

Odporúčame aj: V RTVS mimoriadne vystúpia Kiska, Fico aj Danko

Nesúhlasí s tvrdením, že nemá medzi ľuďmi dôveru. „Nevideli ste zábery, čo bolo v mestách?,“ spýtal sa ho moderátor. „Ja som videl, čo bolo v mestách. Ľudia si uctili pamiatku novinára a jeho snúbenice. Každého z nás ten prípad mimoriadne rozčuľuje,“ povedal.

Minister poprel správu, ktorú priniesla talianska agentúra, že by talianske orgány varovali slovenskú políciu a prokuratúru pred skupinou Kalábrijčanov.

Odporúčame aj: Ospravedlňte sa novinárom, vyzval šéf Reportérov bez hraníc Fica

Na otázku moderátora: „Matka Martiny vám neverí, hovorí, že máte odísť. Nebolo by slušné, aby ste to urobili?“ reagoval: „Dovoľte, aby sme mali na prvom mieste to, aby sme to vyšetrili. Vy ste celý život alebo ich stratu posunuli na to, či tu bude minister. Desať minút kladiete tú istú otázku, ktorá s vraždou týchto ľudí nesúvisí, a mňa to dosť mrzí.“

Kvôli smrti novinára odstúpil minister kultúry Marek Maďarič.

Strana Most-Híd, ktorá Kaliňáka k odstúpeniu vyzvala, dnes ohlásila, že kvôli ministrovmu postoju sa 12. marca zíde republikové rada, aby rozhodla o zotrvaní, alebo odchode z koalície.