Print this page

Rádio Aktual už nevysiela, takto dnes skončilo Archív.foto: Rádio Aktual

Prvé spravodajské rádio na Slovensku, ktoré začalo s veľkými ambíciami vysielať pred rokom, už neexistuje.

 

V noci s vysielaním skončilo. Dnes na frekvenciách po rádiu Aktual počuť jazzovú hudbu bez moderovaného slova.

O konci rádia sa bežní zamestnanci rádia dozvedeli len pred dvoma dňami, keď im to na porade oznámil majiteľ rádia Martin Lengyel. V septembri spúšťa rádio Jazz FM. Dovtedy na frekvenciách po rádiu bude znieť len hudba. „Ten formát nenaplnil moje očakávania. Ukazujú mi to aj vnútorné dáta, ktoré si pravidelne robíme. Rozhodol som sa, že urobím návrat k hudobnému formátu a urobím formát, aký tu ešte nebol,“ povedal v rozhovore pre Omédiách.com Lengyel.
Zvyčajne trvá tri roky, kým sa uchytí nová mediálna značka na trhu a stabilizuje sa počúvanosť. Aktual však až taký dlhý čas nemalo.

Rádio oficiálne o konci vysielania svojich poslucháčov neinformuje. Stránka rádia, na ktorej bola stream vysielania aj s archívom, je dnes už nefunkčná. Vypnutý je aj Instagram rádia.

Na facebooku rádia nie je zatiaľ žiaden oznam o konci rádia. Posledným statusom je odkaz na diskusnú reláciu Zuzany Martinákovej, ktorá od začiatku roka rádio viedla.
S rádiom sa lúčia niektorí redaktori na svojich súkromných profiloch.

Napríklad Martin Halanda.



Rádio vzniklo s veľkými ambíciami, pracovalo v ňom viacero známych novinárskych mien. Na štarte Rádia Aktual sa podieľa bývalý redaktor rádia Twist, šéf programu televízie TA3 Martin Halanda, ktorý bol hovorcom Carga, moderátor JOJ Pavol Michalka, Martin Hílek a Erik Nemec, ktorí v minulosti pôsobili v Slovenskom rozhlase, Alex Štefuca, ktorý prišiel z rádia Vlna, Michaela Kapráliková, bývalá redaktorka Rádio Slobodná Európa, ktorá pracovala v minulosti pre KDH, Mária Hlucháňová a ďalší.

Rádio najprv viedla Tamara Valková, tá však po niekoľkých mesiacoch z rádia odišla, podobne ako viacero redaktorov - Marta Jančkárová, Robert Kotian. V rádiu skončili moderátori Katarína Žitniaková, Valér Ferko, Tomáš Durček, Pavol Pirohár, Martina Karlíková. V rádiu skončil aj editor Igor Zemanovič, ktorý je už v RTVS, ale aj zvukárka Andrea Görnerová, obaja idú do RTVS. Viacerí, ktorých sme pri odchode oslovili, boli z vývoja v rádiu sklamaní. Sťažovali sa na nesplnené sľuby, nekomunikáciu, či neprofesionálne vedenie rádia.