Print this page

Zamestnanci rádia napísali Rezníkovi otvorený list: Žiadali vyradiť z vysielania upútavku s Tisom Reprofoto RTVS

Kauza okolo kontroverznej upútavky s Jozefom Tisom na reláciu Najväčší Slovák má pokračovanie.


Proti vysielaniu upútavky sa ohradili pracovníci rádia Devín. Vedeniu RTVS napísali otvorený list, ktorý má Omediach.com k dispozícii. V liste žiadajú vedenie Rádia Devín ako aj vedenie RTVS – Slovenského rozhlasu o vyradenie upútavky na Najväčšieho Slováka, v ktorej sa kladie otázka, či je Jozef Tiso mučeník alebo vojnový zločinec.

Žiadosť bola napísaná pár hodín predtým ako vedenie RTVS po kritike iných inštitúcií upútavku stiahla.

„Chápeme marketingovú stratégiu ako aj prioritu propagácie programu Najväčší Slovák. Rozumieme aj zámeru kampane šokovať, vyprovokovať a upriamiť pozornosť na daný program. Avšak pracujeme v rádiu, ktoré má tých najnáročnejších poslucháčov zo všetkých okruhov a programov RTVS i iných rádií na Slovensku,“ píšu v liste externí aj interní zamestnanci rádia. "Sú to (poslucháči rádia Devín - pozn.red.) ľudia kultúrni, vzdelaní, s kritickým myslením, ktorých, rovnako ako nás, táto upútavka uráža, nakoľko odpoveď na ňu nebude iná ako to, že Jozef Tiso bol, je a vždy bude vojnovým zločincom zodpovedným za smrť mnohých ľudí,“ píšu.

Viac: Žiadosť o vyradenie upútavky s Jozefom Tisom z vysielania rádia Devín

Upútavku s Tisom považujú za „naozaj nešťastnú marketingovú voľbu práve v tomto čase narastajúceho extrémizmu a spochybňovania historických faktov v kontexte spoločenských nálad nielen na Slovensku.“

Upútavka s Tisom sa vysiela na všetkých okruhoch rádia. „Naozaj prosíme o vyradenie tejto upútavky z nášho vysielania.“ S tým, že vedeniu navrhujú, že o projekte Najväčší Slovák budú v Rádiu Devín budeme informovať rétorikou kultúrneho a odborného média a spravia aj špeciálnu sekciu na webstránke Rádia Devín k relácii.  List podpísali takmer všetci pracovníci rádia.

Odporúčame aj: Stredisko holokaustu a židovská organizácia sú pobúrené upútavkou na Jozefa Tisa v RTVS

Upútavku odsudzuje aj Dokumentačné stredisko holokaustum, ktorá ju považuje „za prejav hlbokej neúcty k obetiam holokaustu a rasového i politického prenasledovania a zároveň za spreneverenie sa ideálom demokracie a humanizmu, na ktorých má byť vysielanie RTVS založené,“ píše stredisko v stanovisku pre Omediach.com a pripomína, že Jozef Tiso stál v rokoch 1938 – 1945 na čele totalitného režimu Hlinkovej slovenskej ľudovej strany na Slovensku. Bol hlavným politickým predstaviteľom Slovenskej republiky (1939 – 1945), teda štátu, ktorý až do svojho konca kolaboroval s nacistickým Nemeckom.

Proti upútavke sa ozval aj prezident židovskej humanitárnej organizácie B'nai B'rith Tolerancia Peter Werner.

Vedenie RTVS upútavku v stanovisku obhajuje. „Úlohou RTVS je vytvoriť platformu na širokú a slobodnú diskusiu o kladných i záporných stránkach osobností, ktoré sú súčasťou slovenskej histórie v kladnom, či zápornom zmysle.“

Pokúšame sa získať stanovisko vedenie RTVS na otvorený list redaktorov rádia Devín.

Aktualizácia 1: Kým sa list kreoval, tak vedenie RTVS upútavku stiahlo.

Aktualizácia 2 o stanovisko RTVS: "Vedenie RTVS žiadny podobný list od zamestnancov a spolupracovníkov Rádia Devín nedostalo. Táto téma však už nie je niekoľko dní aktuálna, keďže predmetná upútavka bola, tak ako sme avizovali, nahradená ďalšou. Napriek jej neaktuálnosti nás mrzí, že predmetná upútavka rozsahom a intenzitou debaty o nej strhla pozornosť len na jednu otázku a prekrýva význam celého projektu Najväčší Slovák a otvorenej debaty o našej histórii. Túto upútavku nemožno vo všeobecnosti stotožňovať s oficiálnym postojom RTVS, ktorá si ctí demokratické hodnoty a princípy a je pripravená na otvorenú, slobodnú a odbornú diskusiu o kladných i záporných stránkach osobností, ktoré sú súčasťou slovenskej histórie."