Print this page

Súkromné rádiá upozorňujú na výsledky kvót: Oldies rádiá hrajú novú hudbu, hitové rádiá hrajú nehity Foto: Markíza

Súkromné rádiá si nevedia vysvetliť, prečo štát a táto vláda majú snahu unifikovať hudobnú službu rádií.

 

Rada pre vysielanie a retransmisiu na svojom zasadnutí v decembri zamietla všetky žiadosti rádií o udelenie čiastočnej výnimky z hrania slovenskej hudby nielen komerčným vysielateľom - rockovým rádiám a OLDIES formátom - ale i RTVS. O udelenie výnimky požiadali RTVS pre svoje tri programové okruhy a šiesti komerční vysielatelia.

Komerčné rádiá majú povinnosť vyhradiť najmenej 25% vysielania času slovenským hudobným dielam, pričom jednu pätinu z nich majú tvoriť nové diela, RTVS 35%. Do podielu sa zarátavajú len skladby vysielané medzi 6. hodinou ráno a polnocou. Rada zamietla všetky žiadosti o výnimky.

Podrobnosti: Rada posúdila žiadosti o výnimky na uplatňovanie kvóty pre slovenskú hudbu

Toto rozhodnutie je podľa Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc (ANRTS) ďalším dôsledkom zlej zákonnej úpravy a ukazuje, že je už naozaj nevyhnutné, aby ministerstvo kultúry čo najskôr pripravilo novelu zákona a vysielaní. „V súčasnosti sa situácia vyhrotila tak, že sú nespokojní nielen vysielatelia ale aj poslucháči a už ani samotný regulátor nie je schopný danú legislatívu správne aplikovať. V konečnom dôsledku táto právna úprava ani nemá očakávaný pozitívny dopad na zlepšenie podmienok pre slovenskú hudobnú scénu,“ píše asociácia, ktorá avizuje, že sa preto obráti na ministerstvo s požiadavkou na akútne legislatívne riešenie situácie.

Slovenské rádiá tvrdia, že sa nebránia nástrojom, ktoré by reálne mohli podporiť vznik slovenskej hudby a zlepšovali prostredie pre slovenských tvorcov. „Avšak tieto nástroje musia fungovať bez toho, aby poškodzovali samotný priemysel,“ píše asociácia.

Jedným z najzávažnejších dopadov hudobných kvót je podľa nej výrazná unifikácia rozhlasových staníc. „Poslucháči stratili v rozhlasovom vysielaní možnosť voľby a pestrosť ponuky. Oldies rádiá hrajú novú hudbu, hitové rádiá hrajú nehity, nakoniec sa tieto rádiu už takmer úplne podobajú vo svojej slovenskej hudobnej skladbe.“
Táto situácia podľa rádií vôbec nie je dlhodobo udržateľná a pri súčasných možnostiach poslucháčov migrovať na iné služby ako je rozhlasové vysielanie môže táto kombinácia výrazne zmeniť správanie slovenských poslucháčov v neprospech slovenských rádií.

„Opäť poukazujeme na existenciu verejnoprávneho vysielateľa, ktorý disponuje na rozdiel od súkromných vysielateľov až siedmimi programovými okruhmi. Ak chce štát trvať na tom, že hudobné kvóty sú vo verejnom záujme, má možnosť využiť rozhlasové služby RTVS, ktorá je financovaná z úhrad za službu verejnosti,“ píšu.