Print this page

Peter Tóth na súd neprišiel, chystá sa do konšpiračnej InfoVojny Reprofoto Fb Dateľ

Jeden z hlavných svedkov v kauze zmenky televízie Markíza, Peter Tóth, mal prísť v stredu svedčiť na pojednávanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Neprišiel. V piatok  však bude hovoriť v konšpiračnom projekte InfoVojna.

 

„V piatok o 9:00 opäť prehovorí na Infovojne Peter Tóth o aktuálnej hystérii mediálnych manipulátorov,“ avizuje reláciu Tóthova facebooková stránka Ďateľ.sk. Nie je to prvýkrát, čo sa Tóth sťažoval na novinárov na InfoVojne.

Dôvody, prečo neprišiel pred súd, bývalý novinár a šéf kontrarozviedky napísal na svoj web Ďateľ.sk.

Tvrdí, že v dôsledku zlej bezpečnostnej situácie sa ukrýva na utajenom mieste a za neúčasť sa v článku senátu, predstaviteľom obžaloby i obhajoby ospravedlnil.

Nepáči sa mu, že bola vyzradená jeho identita utajovaného svedka a kritizuje viaceré médiá z mediálneho prenasledovania a lynčovania. „Integrálnou súčasťou prenasledovania je aj pôsobenie viacerých slovenských médií, predovšetkým denníkov N, SME, Aktualít, ako aj neziskovej organizácie Zastavme korupciu. Tieto entity (no nielen ony) sa systematicky a programovo podieľali na vyzradení mojej identity, keď som vystupoval v procesnom postavení utajovaného svedka,“ píše Tóth, ktorý sa pre Kočnera podieľal na sledovaní novinárov vrátane zavraždeného Jána Kuciaka. Z komunikácie Kočnera, ktorú dnes zverejnil Denník N, je zrejmé, že Kočner niekoľko mesiacov pred vraždou poslal Tóthovi osobné údaje Jána Kuciaka: "Ide o správy z 3. októbra 2017, päť mesiacov pred tým, ako Kuciaka zabili. „Ján Kuciak, Veľká Mača 558, Galanta,“ napísal Kočner podľa Denníka N Tóthovi. Tóth tvrdí, že nevedel, že sa bude vraždiť, a robil to kvôli pripravovanému portálu Na pranieri, ktorý mal vyťahovať špinu na novinárov. Sledovanie novinárov vyšetruje NAKA.

"Ak chce štát, aby som si mohol plniť zákonné povinnosti svedka, musí zabezpečiť, aby mňa a našu rodinu neprenasledoval orgán toho istého štátu. V tomto smere je nevyhnutné, aby ruku k dielu priložili aj príslušní ústavní činitelia, zodpovední za riadenie Slovenskej informačnej služby a menovanie jej najvyšších funkcionárov."

Predseda súdu Emil Klemanič rozhodol, že požiadajú políciu, aby Tótha predviedla na súd 9. septembra o 14:00. „My ho zabezpečíme. Zo svedka sa ľahko môže stať obvinený, na obvineného môže byť vydaný európsky zatýkací rozkaz a rozhodne si vieme poradiť, hovorím to všeobecne,“ povedal prokurátor Ján Šanta o Tóthovi.

Tóth ďalej píše, že trvá na tom, že Kočnera považuje za objednávateľa vraždy Jána Kuciaka a Alenu Zsuzsovú za jeho spolupáchateľku. Naďalej trvá na tom, že Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi pomohol vyrobiť antedatované zmenky Jozef Dučák starší. A trvá na tom, že Marianom Kočnerom písané motáky z vyšetrovacej väzby vynášal advokát Andrej Šabík a tak ďalej a tak podobne.