Print this page

V súvislosti s úmrtím herca Andreja Mojžiša mení RTVS program (VIDEO) Ilustr. foto: Omediach.com

 V utorok 4. februára vo veku 92 rokov zomrel herec Andrej Mojžiš. O úmrtí divadelného, filmového, televízneho a rozhlasového herca Andreja Mojžiša informovalo zvolenské Divadlo J. G. Tajovského, v ktorom roky pôsobil.

Významnú osobnosť a prácu Andreja Mojžiša si RTVS pripomenie v televíznom aj rozhlasovom vysielaní.

Dvojka dnes mimoriadne zaradila do vysielania Návraty k hereckým legendám, kde si diváci o 17:25 v časti o Andrejovi Mojžišovi budú môcť pozrieť ukážky jeho hereckého majstrovstva a zaspomínať na jeho herecké začiatky, na spoluprácu s televíziou a na všetkých, ktorí ho počas profesijného života ovplyvnili.

Rádio Devín dnes o 18:30 odvysiela reprízu poviedky Dobroslava Chrobáka Duo Charlie. Spomínanie bude pokračovať aj o 21:30, kedy odvysiela rozhlasovú hru Petra Glocka Súrny telegram pre blízkeho človeka, v ktorej Andrej Mojžiš stvárnil postavu Deda. Poslucháči Rádia Devín si ho budú môcť vypočuť aj v piatok 7. februára o 21:00 prostredníctvom rozhlasovej adaptácie divadelnej hry Ivana Bukovčana Slučka pre dvoch a v dramatizácii prózy Boženy Slančíkovej – Timravy Ťažké položenie.

Spomienkové vysielanie bude aj v Rádiu Regina Banská Bystrica, ktoré dnes o 15:00 zaradí rozhlasovú hru Boženy Čahojovej-Bernátovej Zimné pastorále. Vo svojej poslednej veľkej rozhlasovej úlohe exceloval v úlohe starnúceho pastiera.

Andrej Mojžiš sa narodil 16. októbra 1925 v Kremnici. S divadlom začínal v ochotníckom divadle v Bartošovej Lehôtke a v Kremnici. Krátky čas pôsobil aj v Armádnom súbore Víta Nejedlého v českej Prahe. K profesionálnemu divadlu sa dostal náhodou. Sprevádzal kamaráta Antona Vozára na konkurz do zvolenského divadla. Prijali ich oboch.

Hercom DJGT vo Zvolene sa stal 1. augusta 1953. Na javisku DJGT vytvoril vyše 160 postáv. Bol Merkutio zo Shakespearovho Romea a Júlie, Prospero z jeho Búrky a šašo Feste z Večera trojkráľového. Predstavil sa aj ako Vojnický z Anny Kareniny, Tartuffe od Moliéra, profesor Higgins z hry G. B. Shawa Pygmalion, Starec z rovnomennej hry Gorkého, Willi Lomen z hry Smrť obchodného cestujúceho od A. Millera. Obsadili ho do titulných postáv v hrách Mikuláš Kopernik, Don Juan a Don Quijote, ale stvárnil aj postavy z diel od Chalupku, Soloviča, Zahradníka, Sokola a iných slovenských autorov. Exceloval v hrách založených na brisknom dialógu: Milý luhár od J. Kiltyho v tandeme s K. Dubovicovou, talianskej komédii Svadba pána Papagatta so Z. Gillovou a i.

Herec Andrej Mojžiš často účinkoval aj v spevohre v Banskej Bystrici. Okrem toho pracoval v rozhlase (relácia Sobotník z banskobystrického štúdia) a ako vidiecky herec dostal mnoho príležitostí vo filme a televízii: Drak sa vracia (1967), Očovské pastorále (1973), Sebechlebskí hudci (1975), Nepokojná láska (1975, seriál), Louis Pasteur (1976), Jedenáste prikázanie (1976, seriál), Chlap prezývaný Brumteles (1982), Výlet do mladosti (1983), Tá tajovská voda mútna (1987), Rozruch na onkológii (1991), Starožitné zrkadlo (1996), Nedodržaný sľub (2009).