Print this page

Moderátorka BBC skončila potom, čo premiéra kritizovala za poradcu Reprofoto BBC

Moderátorka britskej vysielacej spoločnosti BBC dočasne skončila s účinkovaním vo svojej relácii potom, čo sa kriticky vyjadrila k súčasnej afére premiérovho poradcu Dominika Cummingsa.

BBC uviedla, že Emily Maitlisová porušila pravidlá o nestrannosti britského verejnoprávneho média, keď v utorkovom dieli svojej relácie Newsnight označila premiéra Borisa Johnsona zo "slepo lojálneho" voči jeho poradcovi Cummings.

Cummings, ktorý je označovaný za hlavného architekta vystúpenia krajiny z Európskej únie aj "šedú eminenciu" britskej politiky, je obviňovaný z porušenia karanténnych opatrení v čase epidémie covidu-19. Niekoľko dní po ich vyhlásení totiž cestoval so štvorročným synom a s chorou manželkou naprieč Anglickom k svojim rodičom. Jeho žena sa pritom potýkala s príznakmi covidu-19. Médiá neskôr informovali aj o Cummingsových následných presunoch v severnom Anglicku.

"Dominic Cummings porušil pravidlá. Krajina to vidí a je šokovaná, že vláda nie," pridala sa Maitlisová k mnohým kritikom premiéra Johnsona, ktorý si za svojho kľúčového poradcu postavil a odmieta ho prepustiť. Ministerský predseda rovnako ako poradca sám tvrdí, že žiadne pravidlá porušené neboli, a dôvod na odstúpenie teda nevidí. S výzvou, aby sa konzervatívny premiér zbavil Cummingsa, vystúpilo už vyše 40 poslancov z vládneho tábora.

V stredajšom vysielaní relácie nahradila moderátorku jej kolegyňa, o čo Maitlisová podľa svojich slov sama požiadala. "Potrestanie" moderátorky zo strany BBC sa však stretlo s protestmi novinárov aj politikov. Práve počas krízy je potrebná "čestná a nebojácna žurnalistika", oznámil odborový zväz novinárov NUJ. Premiér Johnson je známy ako kritik BBC a v minulosti sa vyslovil za zrušenie televíznych a rozhlasových koncesionárskych poplatkov, pripomína DPA.