Print this page

Maďarské úrady nepredĺžili licenciu jedinému opozičnému rádiu Ilustr. foto: Omediach.com

Maďarské úrady nepredĺžili opozičnej rozhlasovej stanici Klubrádió licenciu pre frekvenciu, na ktorej doposiaľ vysiela.

Dnes o tom informuje agentúra APA, podľa ktorej úrad pre dohľad nad médiami chystá výberové konanie, v ktorom sa rozhodne, komu frekvenciu pridelí.

Úrad svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že Klubrádió v uplynulých rokoch opakovane porušilo mediálny zákon. O licenciu príde k 14. februáru budúceho roka. Klubrádió, ktoré sa zameriava na spravodajstvo a hovorené slovo, sa označuje za jedinú maďarskú opozičnú rozhlasovú stanicu.

APA uvádza, že neexistujú právne prostriedky, ktorými by sa Klubrádió proti rozhodnutiu úradu mohlo brániť. Jeho zástupcovia tvrdia, že v uplynulých siedmich rokoch zákon porušilo dvakrát. Raz sa to týkalo toho, že vysielalo menej maďarskej než zahraničnej hudby.

Nezávislé médiá v Maďarsku za vlády konzervatívneho premiéra Viktora Orbána čelia tlaku. Tento týždeň obnovila maďarský servis rozhlasová stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda. Odôvodnila to tým, že počas posledných desiatich rokov Orbánova vláda prevzala priamo alebo nepriamo kontrolu nad väčšinou tlače a že sloboda médií je v tejto stredoeurópskej krajine obmedzovaná.