Print this page

Ľuboš Machaj odchádza z vedenia Slovenského rozhlasu


Z RTVS odchádza ďalší z bývalých členov Zemkovej tímu v RTVS. Nahradí ho Vincent Štofaník.

 

 

"S účinnosťou k 14.8.2013 po dohode s generálnym riaditeľom RTVS Václavom Mikom končí na pozícii programového riaditeľa organizačnej zložky Slovenský rozhlas Ľuboš Machaj," oznámila dnes RTVS v tlačovej správe. "Toto rozhodnutie korešponduje s dohodou, ktorú po nástupe Václava Miku do funkcie generálneho riaditeľa v auguste 2012 obe strany vzájomne uzavreli. Po ročnej spolupráci RTVS využije profesionálne a odborné skúsenosti Ľuboša Machaja v inej forme spolupráce," píše hovorkyňa Dominika Šulková.

„Sedem rokov pôsobenia na pozícii programového riaditeľa SRo považujem za dôležitú životnú etapu, avšak aktuálne uzavretý cyklus. Je dôležité, aby rozhlas v tejto dobe dostával nové impulzy a pokračoval aj v zmysle nastavených trendov," povedal Ľuboš Machaj.
 
Ľuboš Machaj (1954) absolvoval štúdium na Katedre estetickej výchovy a slovenčiny FiF UK. Začínal v Československom rozhlase ako moderátor a redaktor relácie Pozor, zákruta! a dramaturg rozprávkových hier. Má za sebou viac ako 100 rozprávkových hier, z ktorých mnohé získali ocenenia. V rokoch 1990 -1993 bol riaditeľom Bibiany - medzinárodného domu umenia pre deti. V roku 1993 sa stal spolumajiteľom rádia Twist, kde 10 rokov pôsobil ako programový riaditeľ. V roku 2003 odišiel do STV, kde vytvoril koncepciu relácie METRO - programu o alternatívnej hudbe a kultúre, a stal sa šéfdramaturgom Dvojky.

Machaj v roku 2006 kandidoval za riaditeľa Slovenského rozhlasu, hoci bol hlavným protikandidátom Jaroslava Rezníka vo voľbe, nakoniec vyhrala Miloslava Zemková. Do rozhlasu prišla však hneď s Machajom, stal sa programovým riaditeľom rozhlasu. Keď sa Miloslava Zemková stala šéfkou RTVS, bol vo vedení tiež - mal najprv na starosti program RTVS, potom rozhlasu.

„Spoluprácu Ľubošom Machajom pokladám za cennú skúsenosť. Odbornú kontinuitu plánujem zachovať v inej forme spolupráce. Po roku v pozícii generálneho riaditeľa RTVS, počas ktorého bola prirodzene väčšia časť pozornosti venovaná televízii, budem priority medzi rozhlasom a televíziou vážiť rovnomernejšie," komentoval odchod Machaja Mika.

Len pred niekoľkými dňami odišiel z RTVS ďalší človek z bývalého vedenia Miloslavy Zemkovej - Andrej Miklánek.

Odporúčam aj: Andrej Miklánek vymenil RTVS za JOJ

Poverený vedením organizačnej zložky Slovensky rozhlas je Vincent Štofaník, súčasný riaditeľ informačných programových služieb (Rádio Slovensko, Rádio Regina, Radio Slovakia International) „Je pre mňa výzvou kontinuálne pokračovať v rozvoji rozhlasových programových služieb a prispieť tak k budovaniu novej tváre médií verejnej služby," povedal Štofaník, ktorý v minulosti ako reportér pracoval pre rádio Twist a neskôr ako investigatívny novinár  pre TA3.