Súdna lekárka: Moderátorka BBC zomrela kvôli komplikáciám po očkovaní

Súdna lekárka: Moderátorka BBC zomrela kvôli komplikáciám po očkovaní Ilustr. foto NCZI

Moderátorka jednej z rozhlasových staníc britskej verejnoprávnej BBC zomrela kvôli vážnym komplikáciám po podaní vakcíny proti covidu-19.

Potvrdila to dnes zverejnená pitevný správa. 44-ročná Lisa Shawová zomrela v máji kvôli krvným zrazeninám a krvácaniu do mozgu. V nemocnici skončila kvôli silným bolestiam hlavy dva týždne po podaní prvej dávky očkovacej látky AstraZeneca.

"Lisa zomrela kvôli komplikáciám spojeným s očkovaním vakcínou AstraZeneca," uviedla súdna lekárka Karen Dilksová. Konkrétne jej úmrtie spôsobili krvné zrazeniny, ktoré nakoniec viedli k opuchu mozgu a krvácaniu do mozgu.

Lekári mali Shawovú v starostlivosti týždeň a snažili sa jej stav zlepšiť podaním liekov a neskôr aj chirurgicky, nakoniec ale žena zomrela. Podľa Dilksovej sú prípady takto vážnych komplikácií po očkovaní veľmi vzácne, jej kolega Tuomo Polvikoski však uviedol, že je veľmi prekvapivé, že nastali práve u tejto pacientky, ktorá bola inak úplne zdravá.

Britské zdravotné úrady registrujú 332 nahlásených prípadov vzniku krvných zrazenín po podaní vakcíny AstraZeneca, 58 ľudí zomrelo, uviedol server BBC. Celkovo bolo v Británii zatiaľ aplikované takmer 35 miliónov dávok tejto očkovacej látky.