Print this page

Programová šéfka Rádia Anténa Rock vysvetľuje, prečo rádio končí Ilustr. foto: Anténa Rock

Informácia o tom, že Rádio Anténa Rock o mesiac končí, mnohých prekvapila. Programová riaditeľka rádia Andrea Diková zverejnila vyjadrenie, v ktorom píše, že rádio končí, hoci je to podľa nej úspešný projekt a je v dobrej kondícii.

Pripomína, že podľa prieskumu Medianu si Anténa Rock naladilo denne viac ako 150-tisíc ľudí a podiel na rozhlasovom trhu má cez 3,6%, čo ho radí na 6. miesto počúvanosti komerčných rozhlasových staníc. Pred siedmimi rokmi, keď rádio vzniklo (pôvodne z rádia Anténa), malo 1,7 percent.

Rádio Anténa Rock sme preformátovali z niekdajšieho rádia Anténa, ktoré malo nízku počúvanosť. Spolu s naším anglickým a švédskym konzultantom a po precíznej mapovacej štúdii sme sa rozhodli pre rockový formát All Rock. Vopred sme vedeli aj limitujúce faktory: v našom regióne nie je veľa rockových fanúšikov v prepočte na celú populáciu a slabšie pokrytie (zhruba 50% územia Slovenska). Napriek tomu sme vedeli, že keď to rádio nastavíme profesionálne, pridáme k tomu úprimnú vášeň a entuziazmus, tak to môže fungovať. Po siedmich rokoch sme sa dostali paradoxne k najvyšším číslam počúvanosti. Prekročili sme 100 tisíc followerov na facebooku, máme úžasné reakcie na nespočetne veľa našich udalostí, ako hecovačky, Live koncerty a podobne,“ píše Diková.

„Prečo, keď máme dobré čísla počúvanosti a desaťtisíce ľudí si denne naladia rádio Anténa Rock, ho ideme vypnúť? Na túto legitímnu otázku by vám vedel zodpovedne odpovedať iba náš akcionár. Ale na základe dostupných informácií si rádio Anténa Rock nevie reklamou zarobiť na prevádzku,“ píše Diková.

Rádio Anténa Rock patrilo donedávna do rodiny rádií blízkych J&T spolu s Europa 2, Rádio Vlna a Rádio Jemné. Rádiá boli obchodne prepojené cez spoločnú servisnú spoločnosť Radioservices. S pomedzi všetkých spomínaných rádií malo Anténa Rock najslabšie čísla ale aj ekonomické výsledky. Finančná skupina sa z trhu rádií rozhodla stiahnuť. Majiteľ rádia Expres spoločnosť Bauer Media Group získala Europu 2 a Jemné a majiteľ Fun Rádia získal Rádiu Vlna. Rádio Anténa Rock nikto nekúpil.
Diková upozorňuje na to, že rádio sa nedokázalo samo uživiť. Najvyššia položka sú podľa jej slov vysielače - ročne stovky tisíc eur, ale aj poplatky za autorské práva.

„Je legitímne, že majitelia to berú výhradne ako biznis. Môžeme si my aj vy o tom myslieť, čo chcete, v trhovej spoločnosti tak tieto spoločnosti konajú na dennej báze. Dnes ten „čierny Peter“ padol na nás.“

Programová riaditeľka reaguje aj na jednou z hlavných výhrad poslucháčov a to opakovanie playlistu a úzky výber skladieb.

„Neriešte repetíciu, výber pesničiek! Buďte si istí, že sme presne vedeli, prečo hráme toľko skladieb, presne sme testovali afinitu každého jedného titulu na Anténe Rock. Boli sme v každom aspekte slobodní a tí ľudia, ktorí tam pracovali, aj nepochybne šťastní. Musíme úprimne poďakovať Tomaggiovi, Sifonovi, Mary ale aj Robovi a Flebovi. U nás sa pátos nenosí, keď nejde o život, ide o h...o. Musíme všetci akceptovať realitu, že v tejto dobe niekedy nestačí mať len vášeň,“ dodáva na záver Diková.