Print this page

V Brit Awards uspela speváčka Adele (VIDEO) Reprofoto youtube Brits

Britská popová speváčka Adele uspela v tohtoročnej hudobnej súťaže Brit Awards. Adele si dnes večer odniesla ceny umelkyne roka, piesne roku aj albumu roku. Ocenenie pre kapely dostala rocková skupina Wolf Alice. Novinkou tohto ročníka bolo, že organizátori zrušili kategórie podľa pohlavia. Odovzdávanie cien sa uskutočnilo v londýnskej O2 aréne, uviedli britské médiá.

Adele slávila úspech so svojim albumom 30, ktorý vydala v novembri. V minulom roku sa predalo 600-tisíc nosičov tohto albumu, čo bol vlani najlepší výsledok medzi britskými hudobníkmi. V porovnaní s predchádzajúcim albumom 25, ktorý speváčka vydala o päť rokov skôr, predaje nosičov klesli o pätinu, čo odborníci pripisujú väčšiemu používaniu streamovacích služieb. Cenu za pieseň dostala za skladbu Easy On Me.

Speváčka uviedla, že svojim albumom chcela vysvetliť synovi rozvod s jeho otcom Simonom Koneckým. "Chcela by som venovať cenu môjmu synovi a jeho otcovi Simonovi," uviedla speváčka. "Bola to nielen moja cesta, ale nás všetkých," dodala. Rovnakú cenu Adele dostala aj za predchádzajúce albumy 21 a 25.

V hlavných súťažných kategóriách tento rok boli aj ďalší známi umelci z britskej hudobnej scény, napríklad Ed Sheeran, ktorý získal cenu skladateľa roka, Little Simz, ktorá sa stala objavom roka, Dave a Sam Fender, ktorí obaja dostali žánrové ceny.

V zahraničných kategóriách slávila úspech speváčka Olivia Rodrigová, ktorá dostala cenu za pieseň Good 4 U, a zahraničnou umelkyňou roka sa stala americká speváčka Billie Eilish. Najlepšou zahraničnou kapelou sa stala americká skupina Silk Sonic.

Novinkou tohtoročného ročníka britských hudobných cien bolo zrušenie kategórií podľa pohlavia. Organizátori tiež zaviedli štyri nové žánrové ceny: alternatívny alebo rockový počin, počin v žánroch hip hop, grime alebo rap, tanečný počin a popový alebo R’n’B počin.

O cenách, ktoré sa udeľujú od roku 1977, rozhodujú profesionáli z hudobného priemyslu. Pôvodný zbor zhruba 1000 hlasujúcich organizátori v roku 2017 rozšírili, aby bol rôznorodejší a rodovo vyváženejší.