Print this page

Dve explózie dnes ráno vyradili z prevádzky dvojicu rozhlasových vysielačov v Podnestersku. Informovalo o tom ministerstvo vnútra tohto proruského separatistického štátneho útvaru na území Moldavska. Podnesterská bezpečnostná rada podľa agentúry TASS následne oznámila, že terčom "teroristického útoku" sa stala aj vojenská jednotka v blízkosti hlavného mesta Tiraspolu. Bezpečnostnú radu štátu zvolala v súvislosti s incidentmi v Podnestersku aj moldavská prezidentka Maia Sanduová.

"Skoro ráno 26. apríla otriasli obcou Maiac (Majak) v okrese Grigoriopol dve explózie: prvá o 6:40 a druhá o 7:05. Na miesto boli okamžite vyslané bezpečnostné zložky a záchranná služba," uviedlo na komunikačnej platforme Telegram podnesterské ministerstvo vnútra s tým, že pri incidente nebol nikto zranený. Zo sprievodných snímok je zrejmé, že obe antény sú zničené.

Incident prichádza deň po tom, čo ministerstvom štátnej bezpečnosti v Podnestersku otriasla séria výbuchov. Tamojšie ministerstvo vnútra podľa televízie TSV oznámilo, že neznámi útočníci na budovu v Tiraspole strieľali z granátometov.

Bezpečnostná rada Podnesterska dnes podľa TASS uviedla, že v pondelok a dnes boli na území neuznanej republiky vykonané celkom tri "teroristické útoky": Okrem pondelňajšej streľby na budovu ministerstva bezpečnosti a dnešného zničenia vysielačov bola terčom útoku aj vojenská jednotka pri obci Parcani (Parkany), uviedla dnes bez bližších detailov tlačová služba podnesterského prezidenta Vadima Krasnoselského. Členovia rady zároveň zvýšili stupeň teroristického nebezpečenstva na kritický, čo predpokladá posilnenie bezpečnostných opatrení v tomto regióne.

V poslednej dobe sa o Podnestersku v médiách hovorí v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Kyjev sa obáva, že ruské sily sa chystajú územie neuznávanej proruskej republiky Podnestersko používať na podnikanie ďalších útokov na Ukrajinu. Ruský generálmajor Rustam Minnekajev minulý týždeň povedal, že v súčasnej fáze invázie sa ruské sily budú snažiť získať kontrolu nad východnou aj južnou časťou Ukrajiny, čo im umožní získať s Podnestrím pozemné spojenie.

V Moldavsku panujú obavy, že by sa vojna na Ukrajine mohla preniesť aj do tejto malej východoeurópskej krajiny. Moldavská prezidentka Maia Sanduová v reakcii na incidenty zvolala bezpečnostnú radu štátu.

Rumunský server Digi24 s odvolaním sa na oznámenie podnesterského ministerstva vnútra uviedol, že obe 100 metrov vysoké antény vysielali v tomto regióne a priľahlých územiach rozhlasové stanice z Ruskej federácie.

Podnestersko - prevažne ruskojazyčný pás územia na ľavom brehu rieky Dnester - sa odtrhlo od Moldavska v roku 1990 v obavách zo zjednotenia Moldavska s etnicky a jazykovo spriazneným Rumunskom. Od mierovej dohody z roku 1992, ktorá ukončila boje medzi Moskvou podporovanými separatistami a vládnymi vojskami, tam Rusko udržuje vojenský zbor, ktorý má zhruba 1500 vojakov.