Print this page

Moskovský súd dal Rádiu Sloboda ďalšiu pokutu za informovanie o vojne Ilustr. foto: Facebook Roskomnadzor

Moskovský súd dal dnes ďalšiu pokutu, tentoraz vo výške desať miliónov rubľov, Rádiu Slobodná Európa / Rádio Sloboda. Stanica podľa súdu odmietla odstrániť informácie, ktorých šírenie zakazujú ruské zákony, a to vrátane "lživých správ o špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine". Uviedla to dnes agentúra TASS. Celková výška udelených pokút zatiaľ podľa nej dosiahla 55,8 milióna rubľov.

Rozhlasovú stanicu RFE/RL financujú Spojené štáty.

Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor už začiatkom marca zablokoval prístup na stránky RFE/RL. Stanica podľa neho šírila "spoločensky významné falošné informácie o údajnom ruskom útoku na ukrajinskom území".

Rovnaký krok úrad urobil súčasne proti ďalším médiám - ruskojazyčnej službe BBC News, informačnému portálu Meduza sídliacemu v Rige a staniciam Deutsche Welle a Voice of America. Potrestal ich za "výzvy na masové nepokoje, na extrémizmus a za účasť na nezákonných hromadných akciách".

Moskva dlhodobo obviňuje západné médiá, že ich spravodajstvo je zamerané proti Rusku. Od začiatku invázie na Ukrajinu pred 83 dňami zakročili ruské úrady proti médiám, ktoré nazývajú ruskú agresiu inak ako "špeciálna vojenská operácia".