Print this page

Rada: Bratislavské rádio vyzývalo k fyzickej likvidácii časti moslimskej populácie Foto: Sity/M.Michlik

Rádio Sity minulý rok 4. novembra v popoludňajšom vysielaní v rámci rubriky "Nemusí sa nám to páčiť, nemusíme ich mať radi, ale sú tu a majú svoj názor" odvysielal útočné vyjadrenia na adresu časti moslimov.

 

 

Rádio citovalo vyjadrenia americkej novinárky a aktivistky Brigitte Gabriel, týkajúce sa hrozieb radikálneho islamu.

Okrem iného v ňom odznelo nasledujúce:

„ ... Odhaduje sa, že radikálov je medzi 15-timi až 25-timi percentami, čo znamená, že 75% sú mierumilovní ľudia. Ak sa na to pozriete zblízka, tak tých 15 až 25 % je dosť. 180 až 300 miliónov ľudí - radikálnych moslimov, ktorí celý svoj život zasvätili jedinému cieľu - zničeniu západnej civilizácie. Prečo sa musíme snažiť zlikvidovať tých 15 až 25% ? ......
...... Kým sú nažive, do posledného dychu sa radikálni muslomani budú po vás vrhať s bombičkou, kalašnikom, či nožíkom v paprčkách, len aby vás, nevercov, zabili. Keď vidia, že ste práve v presile, začnú robiť, že nič, že hrajú na slepú babu, alebo že pozorujú lastovičky. Ale to len čakajú, aby vás pri najbližšej príležitosti, hneď ako to pôjde, podrezali. Je to trápne, ale ak ich nezabijete vy, zabijú oni vás. ..."

Podľa Rady pre vysielanie a retransmisiu rádio na základe zovšeobecnených informácií vyzývalo k fyzickej likvidácii časti moslimskej populácie, propagovalo násilie a otvorenou formou podnecovalo nenávisť na základe viery a náboženstva. Rádio tým porušilo zákon, za čo rada uložila vysielateľovi pokutu 497 eur.

Odporúčame aj: Všetky rozhodnutia z posledného zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu

Vysielateľ v svojom stanovisku pre radu okrem iného napísal, že "ide o reláciu, ktorá, aj s ohľadom na rozsah, nemá za cieľ pokrývať celé názorové spektrum, ale odkázať na zdroje, spravidla na internete, s cieľom priviesť poslucháča k tomu, aby si k problematike prečítal/vypočul ďalšie informácie a objektivizoval vyslovené myšlienky/názory."

Podľa zákona vysielateľ má zakázané „propagovať násilie a otvorenou alebo skrytou formou podnecovať nenávisť, znevažovať alebo hanobiť na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine."