Print this page

Šéf Českého rozhlasu dnes náhle rezignoval. Po afére s rodinkárstvom Foto: ČRo/Twitter

Generálny riaditeľ Českého rozhlasu Peter Duhan dnes rezignoval zo zdravotných dôvodov. Vo funkcii zostane do 3. novembra.

Na zasadnutí Rady ČRo to dnes oznámil predseda rady Michal Stehlík. Rada rezignáciu vzala na vedomie a Duhana vyzvala, aby sa naďalej zdržal ekonomických a programových rozhodnutí.

Rada dnes mala na mimoriadnom zasadnutí rokovať o tom, či Duhan neporušil zákon, keď v rozhlase zamestnal svojho syna Andreja, za čo si vyslúžil kritiku verejnosti ale aj radných.

Duhan už v utorok pred plánovaným zasadnutia rady a špekuláciami o jeho možnom odvolaní vydal tlačové vyhlásenie, v ktorom uviedol, že žiaden zákon neporušil. "Som presvedčený o tom, že som ako generálny riaditeľ ČRo žiaden zákon neporušil a dôvodom k môjmu odvolaniu nemôže byť údajný konflikt záujmov, a teda aj porušenie zákona o ČRo," uviedol. Podľa šéfa rozhlasu, ktorý sa odvolával na stanovisko renomovaných právnikov, sa pravidlo pri konflikte záujmov o osobe blízkej, o ktorom sa v tejto súvislosti hovorilo, vzťahuje iba na členov rady, nie na generálneho riaditeľa.

Duhan sa na dnešnom zasadnutí nezúčastnil, len poslal rezignačný list.

"Pretrvávajúce zdravotné komplikácie z poslednej doby mi nedovoľujú pokračovať vo funkcii generálneho riaditeľa, a preto sa funkcie generálneho riaditeľa ČRo vzdávam k 3. novembra 2015," citoval Stehlík z listu.

O možnom Duhanovom porušení zákona rada nerokovala, bude sa mu pravdepodobne venovať na ďalšom rokovaní 21. októbra.