Print this page

Zomrel bývalý redaktor Slobodnej Európy Foto: ČT

Pred Vianocami zomrel bývalý redaktor Rádia Slobodná Európa Richard Belcredi, mal 89 rokov.


Potomok starého šľachtického rodu žil v Brodku pri Prostějove, kde reštituoval zámok. V poslednej dobe mal zdravotné ťažkosti. Informáciu o úmrtí potvrdil ČTK jeho synovec Ludvík Belcredi.

Belcredi sa narodil v roku 1926 v Brne-Líšni, kde jeho rodina vlastnila zámok. V roku 1949 emigroval. V mníchovskej redakcii Slobodnej Európy pracoval 30 rokov. Neskôr bol konateľom spoločenstvo Opus bonum, ktorá organizovala emigrantskej semináre vo Frankene.

Spoločne s Pavlom Tigridom a ďalšími ľuďmi tiež pomáhal pašovať zakázanú literatúru do neslobodných krajín. Vždy bojoval proti komunistickej totalite. "Tá brutalita, surovosť, ten spôsob, ako oni kruto zaobchádzali s odporcami s vedomím, že pripravujú nejaký lepší život. Nie je to pravda. To vedenie si pripravovalo lepší život len pre seba, a nie pre tých ostatných," povedal Belcredi v rozhovore v projekte Pamäť národa.

Po roku 1989 sa vrátil do Československa. V roku 1994 prijal na štyri roky post veľvyslanca vo Švajčiarsku. Potom sa staral o zámok v Brodku a podieľal sa na kultúrnom živote obce. V roku 1998 dostal Rad Tomáša Garrigua Masaryka za vynikajúce zásluhy o demokraciu a ľudské práva.