Hudobné ceny si odniesli Ďurica, Tásler aj Peteraj

Hudobné ceny si odniesli Ďurica, Tásler aj Peteraj

Slovenskú hudobnú cenu za najhranejšiu skladbu v minulom roku získala pieseň Neľutujem speváka Adama Ďurica. Ceny udeľoval Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA).

 

 

Po zrušení ankety Slávik ide o jediné celoštátne ocenenie hudobníkov na Slovensku.

"Pieseň (Neľutujem) bola pre mňa zlomová. Desať rokov som sa snažil robiť hudbu, táto pieseň to zlomila, že ju môžem robiť," povedal Ďurica. Na víťaznej piesni spolupracovali tiež hudobník Peter Dudák a textár Vlado Krausz.

Cenu pre skladateľa najhranejších hudobných diel vlaňajška si odniesol hudobník Ivan Tásler. "Pre mňa je veľkou poctou dostávať toto ocenenie už niekoľkých rokov po sebe," povedal Tásler, ktorý stál pri zrode kapely IMT Smile.

Kamil Peteraj si prevzal ocenenie v kategórii textár najhranejších skladieb za minulý rok. "Je to cena štatistická. Táto cena dáva pocit akejsi satisfakcie," uviedol sedemdesiatjedenročný Peteraj, ktorý spolupracoval s mnohými slovenskými spevákmi, ako napríklad s Miroslavom Žbirkom, Pavol Hammel či Marikou Gombitovou.

Kapela No Name zase uspela s albumom S láskou v kategórii najúspešnejší CD nosič minulého roka. V kategórii audiovizuálnych nosičov dominovalo DVD Spievankovo ​​5 s piesňami pre deti.

Dohromady SOZA udelila nielen takzvané štatistické ceny, ktoré závisia od merateľných ukazovateľoch, ale rozhodla aj o honorárnych cenách čo sú vyjadrenia uznaní za rozvoj slovenského hudby. Ocenení boli napríklad skladatelia Vladimír Godár a Slavo Solovic.

Predtým boli udeľované aj ceny Slavík, ktoré nadväzovali na niekdajšiu československú anketu Zlatý slávik. Odovzdávanie týchto ocenení usporiadateľ v roku 2013 zrušil s odôvodnením, že v tejto ankete o najpopulárnejšie spevákmi a kapelu v posledných rokoch hlasovalo čoraz menej Slovákov.